Çiftçiye kuraklık tazminatı

Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara göre, kuraklıktan etkilenen hububat ve bakliyet üreticilerine tohumluk ihtiyacının karşılanması için tazminat verilecek. Ayrıca bu çiftçilerin kredi borçları bir yıl süreyle ertelenecek.

soL (HABER MERKEZİ) Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve dün Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, kuraklıktan etkilenen hububat ve bakliyat üreticilerine önümüzdeki yılın sertifikalı tohumluk ihtiyacını karşılayabilmeleri amacıyla tazminat ödemesi yapılacak.

Dekar başına yapılacak ödemeler buğdayda dekar bağına 22 YTL, arpada 13 YTL, mercimekte 22 YTL, nohutta 30 YTL, fiğ, burçak ve mürdümükte 24 YTL düzeyinde olacak. Bu yedi ürünn dışındaki tarımsal ürünler ve kuraklıktan ciddi biçimde etkilenen hayvancılık kararname kapsamında bulunmuyor.

Ayrıca, tazminat ödemesine hak kazandığına karar verilen çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçları bir yıl süreyle, yüzde 7 sabit faiz ile ertelenecek.

Tazminat kararları, il bazında oluşturulacak hasar tespit komisyonları tarafından verilecek ve kuraklık nedeniyle ürünü yüzde 30 veya daha fazla oranda hasar gördüğü tespit edilen çiftçiler tazminata hak kazanacaklar. Kararname, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan 35 ile bağlı 210 ilçeyi kapsıyor.