Cidde’de petrol zirvesi

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan enerji toplantısında petrol fiyatlarındaki artışın yarattığı uluslararası kriz masaya yatırıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Artan petrol fiyatlarını görüşmek için 36 ülkeden temsilcilerin katıldığı uluslararası enerji toplantısı Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapıldı. 22 petrol şirketi ve 7 uluslararası örgütten temsilcinin de katıldığı toplantıda Türkiye'yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler temsil etti.

Toplantının açılış konuşmasını dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud gerçekleştirdi. Kral Abdullah gerekirse petrol üretimini daha da artırabileceklerini söyledi. Petroldeki rekor fiyat artışlarının yüksek vergi ve spekülasyondan kaynaklandığını savunan Kral Abdullah, OPEC'in yoksul ülkeler için bir milyar dolarlık fon kurmasını önerdi. Kurulacak fon için Suudi Arabistan'ın 500 milyon dolarlık ucuz kredi verebileceğini söyleyen Kral Abdullah bu konuda ellerinden geleni yapabileceklerinin altını çizdi.

Toplantıya sunulmak üzere hazırlanan ortak bildiri taslağında da, yüksek fiyatlar konusundaki kaygılar paylaşıldı. Yüksek fiyatlar karşısında alınabilecek önlemler ise dile getirilmedi. Cidde de gerçekleştirilen toplantının ikincisinin, ekim ayında Londra'da yapılması kararlaştırıldı.

Son dönemde artan petrol fiyatlarının talebi düşürmesi özellikle Suudi Arabistan'ı rahatsız ediyor. Petrol üretimini artırmak konusunda Suudi Arabistan'ın yaptığı çıkış bu açıdan değerlendirilmeli. Öte yandan İran ve Venezuela, petrol üretimindeki artışın herhangi sonuç getirmeyeceğini dile getirdiler. Dünyanın 7. büyük petrol ihracatçısı olan Venezuela'nın Enerji Bakanı Rafael Ramirez Cidde toplantısına katılmayacaklarını açıklamış, petrolde 140 doları bulan fiyat artışının spekülasyonlar, dolardaki düşüş ve uluslararası enflasyondan kaynaklandığını vurgulamıştı.

ABD ise spekülatörlerin petrol fiyatlarına herhangi bir etkisi olmadığı görüşünde.