CHP’den akademisyenlere zam teklifi

CHP akademisyenlere en son almış oldukları net maaş tutarı üzerinden hesaplanan bilimsel çalışmaya katkı payı ödenmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, yüzde 86'sının yoksulluk sınırının altında bulunduğunu öne sürdüğü öğretim elemanlarına, en son almış oldukları net maaş tutarında bilimsel çalışmaya katkı payı ödenmesi için kanun teklifi sundu.

Anka’nın haberine göre, öğretim elemanlarının Türkiye’de hak ettikleri konuma kavuşturulamadığı gerekçesiyle “Türkiye'de 188 devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunan yaklaşık 4 milyon 353 bin üniversite öğrencimizin eğitimini yaklaşık 118 bin akademik personel üstlenmiş bulunmaktadır. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun her ay rutin olarak yapmış olduğu araştırmaya göre 2012 Eylül ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 949, yoksulluk sınırı ise 3092 TL olarak tespit edilmiştir. Bu veriler ışığında üniversite öğretim elemanlarımızın neredeyse yüzde 86’sı yoksulluk sınırının altında ücretle çalışmaktadır. Aldıkları ücretle geçinmeleri, bilimsel çalışma yapmaları imkânsız hale gelmiştir” denildi.

Diğer taraftan teklife göre, öğretim elemanlarına ödenecek katkı payından damga vergisi hariç, herhangi bir kesintiye tabi tutulmayacak.