Cari açık azalıyor, 'sert düşüş' devam ediyor

Ekonomideki yavaşlama, tüketim ve yatırım harcamalarındaki azalma ve ithalattaki düşüş sürecine paralel olarak döviz açığı anlamına gelen cari açıkta gerileme devam ediyor.

Cari işlemler dengesi yeni yıla piyasa beklentisinin üzerinde başlayarak ocak ayında 5,63 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası, cari işlemler açığının (dış ticaret açığı) ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 gerileyerek 5 milyar 630 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Cari işlemler açığı ocak ayında yıllandırılmış bazda 46,84 milyar dolar olurken, net hata ve noksan 141 milyon dolara geriledi. Ocak ayında portföy yatırımları cari açık finansmanına 1,6 milyar dolar katkı sağladı.

Yılın ilk ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 99 milyon dolar azalan cari açıkta dış ticaret açığının 7 milyon dolar azalarak 5 milyar 881 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 83 milyon dolar artarak 752 milyon dolara ulaşması etkili oldu.

Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk ayına göre 122 milyon dolar tutarında artarak 1 milyar 77 milyon dolara, turizm giderleri de 43 milyon dolar tutarında artarak 282 milyon dolara ulaştı.

Turizm verileri revize edilmişti
Öte yandan, Merkez Bankası daha önce 2012 yılı tamamı için 48.8 milyar dolar olarak açıkladığı cari açık verisini ise turizm gelirlerinde yapılan revizyon sonrası 46.9 milyar dolara revize etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, turizm istatistikleri metodolojisinin güncellemesinin ardından revize edilen verilere göre turizm gelirlerinin 2012′de 5,91 milyar dolar artışla 29,35 milyar dolar olduğunu, revizyonun 2012 cari açığını 2,2 milyar dolar aşağı çekeceğini ifade etmişti.

“Sert düşüş” devam ediyor
Söz konusu veriler, AKP iktidarının “yumuşak iniş” olarak tanımlamasına karşın “sert düşüş”e dönen sürecin devam ettiğinin kanıtı niteliğinde.

Buna göre hükümet, iç talebi daralttıkça, tüketim ve yatırım harcamalarını kıstıkça ithalat gerilemeye ve cari açık küçülmeye devam ediyor. Cari açığı küçültmek için ithalat frenlenince, hem ithal girdiye bağlı sektörlerin büyümesi yavaşlıyor hem de büyük ölçüde KDV ve ÖTV gibi tüketimden alınan dolaylı vergilere bağlı olan bütçe gelirleri azalıyor.

Dolayısıyla cari açığın küçülmesi ile beraber ekonomik büyüme yavaşlıyor, bütçe açığı büyüyor. Ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve bütçe açığının büyümesine paralel olarak cari açığın küçülmesinin devam edeceği tahmin ediliyor.

(soL-Ekonomi)