Büyüme ve KKO rakamları kafa karıştırdı

TÜİK'in bugün açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü üç aylık döneminde bir yıl önceki aynı döneme göre yüzde 3,3 küçüldü.

Sabit fiyatlarla gayrı safi yurt içi hasılada beklenen, küçülmenin yüzde 3,5'tan fazla olmasıydı. Ancak birinci çeyrekteki küçülme rakamı revize edildiği için ortaya çıkan tablo, beklenenden iyi olarak değerlendirilmiyor.

2009 yılının ilk üç aylık dönemindeki küçülme yüzde 14,7'ye revize edildikten sonra yılın ilk dokuz ayının toplamında bir yıl öncesine göre yüzde 8,4 küçülme kaydedilmiş oldu. Yılın son çeyreğinde, geçen yılki şok nedeniyle baz etkisi oluşacak ve pozitif bir rakam çıkacak. Bu sayede yıllık küçülme rakamının son çeyrek performansına bağlı olarak yüzde dört ilâ yüzde altı arasın bir seviyede oluşması bekleniyor.

Üretim artışı iyice şüpheli hale geldi
Diğer yandan imalat sanayinde kapasite kullanımı anketi de TÜİK tarafından açıklandı. Kapasite kullanımının Eylül, Ekim ve Kasım aylarında sırasıyla yüzde 70,1 71,8 ve 70,7 çıkması, kafaları iyice karıştırdı.

İki gün önce açıklanan imalat sanayi endeksinin Eylül'den Ekim'e yüzde 15,3 artarak 101,2'den 116,7'ye yükseldiği ortaya çıkmıştı. Bir ay içinde çok büyük yatırımların devreye girmesi mümkün olmadığı için uzmanlar kapasite kullanımında belirgin bir değişiklik gözlenmemesi üzerine, çeşitli ihtimalleri dile getirmeye başladı. Verilerin şaibeli ya da hatalı olması ihtimali üzerinde duranlar olduğu gibi, özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracattaki artışın, iç pazardaki daralmayla birleşince bir "üretimin kayda girmesi" vakasının yaşanmış olabileceği üzerinde duranlar da var.
(soL - Ekonomi)