Büyüme hızı düşüyor, cari açık azalıyor

Cari işlemler açığı ağustos ayında 1,18 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gerilemeye devam eden cari açığın, yavaşlayan büyümeye ve artan bütçe açığına uygun olarak düşme eğiliminin devam edeceği tahmin ediliyor.

Merkez Bankası, ağustos ayı ödemeler dengesi sonuçlarını açıkladı. Cari işlemler açığı ağustos ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 1 milyar 181 milyon dolar olarak açıklandı.

Böylece yılın ilk sekiz ayında kaydedilen cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 18 milyar 128 milyon dolar azalarak 36 milyar 82 milyon dolara gerilemiş oldu.

Kayıtdışı sermaye hareketlerinin göstergesi olarak kabul edilen net hata noksan kalemi ağustosta 550 milyon dolar giriş gösterirken, net hata ve noksan kaleminde Ocak-Ağustos döneminde 4 milyar 243 milyon dolar artış gözlendi.

12 aylık cari açık 60 milyar doların altına indi
Cari işlemler açığı ağustos ayında yıllık bazda 60 milyar doların altına indi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre cari açık 59 milyar 13 milyon dolar oldu. Bir önceki ayda açık, yıllık bazda 61 milyar 857 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Ekonomik büyüme yavaşladıkça cari açık küçülecek
Açıklanan son verilere göre, tahmin edildiği gibi, cari açık düşüşünü sürdürmüş oldu. Ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve bütçe açığının büyümesine paralel olarak cari açığın küçülmesinin devam edeceği tahmin ediliyor.

AKP hükümetinin uyguladığı neoliberal ekonomi politikaları sonucunda üretimi ve tüketimi ucuz dövize bağlanan ülkede cari açığı azaltmak için ithalat kısılınca, büyüme yavaşlıyor. Aynı şekilde cari açığı küçültmek için ithalat frenlenince, hem ithal girdiye bağlı sektörlerin büyümesi yavaşlıyor hem de büyük ölçüde KDV ve ÖTV gibi tüketimden alınan dolaylı vergilere bağlı olan bütçe gelirlerinin azalması sonucunda bütçe açığı büyüyor.

(soL-Ekonomi)