Borcunu ödemeyene iş de yok ev de...

Kredi Kayıt Bürosu 10 Eylül'den itibaren kişilerin kredi ve banka borçlarını içeren "Risk Raporları"nı halka açtı. Bundan böyle kredi başvurusu yapan, ev kiralamak, işe girmek ve hatta evlenmek isteyen kişiler için bile Risk Raporu talep edilebilecek.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) 10 Eylül'den itibaren kişilerin kredi ve banka bilgilerini içeren Risk Raporlarını halka açtı. Türkiye’de yaklaşık 25 milyon insanın kredi siciline ilişkin verileri tutan KKB bugüne kadar bu verileri sadece bankalarla paylaşıyordu. Yeni uygulama ile herkes talep ettikleri Risk Raporu’na birkaç dakika içerisinde ulaşabilecek.

Adımlar Çek Raporu ile atıldı
Nisan 2012’ den itibaren kişilerin geçmiş çek ödeme bilgilerini yansıtan Çek Raporu uygulaması erişime açılmıştı. Çek Raporu ile başlayan bu adım artık kişilerin kredi ve kart borçlarının da yansıtıldığı Risk Raporu halini aldı.

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Çek Raporu ile başlayan süreci şu cümlelerle anlattı:

Vadeli mal satıyorsanız, çek alıyorsanız bu işin arkasında aslında kredili bir işlem vardır. Bu riskin iyi yönetilmesi gerekir. Çek ve Risk Raporu ile tarafların ne kadar risk aldıklarını kavrayıp yönetmelerine yardımcı olacağız.

6 Ağustos itibarıyla 61 bin Çek Raporu verdiklerini vurgulayan Akdeniz, "Bankalar üzerinden bu bilgileri paylaşıyoruz. Hesap sahibi 3 saniye içinde bu raporu alabiliyor" dedi.

Fatura borcunu ödeyemeyen de kara listede
2013 yılından itibaren elektrik, doğalgaz, telefon gibi fatura borçları da Risk Raporunda yer almaya başlayacak. Toplumda “Kara Liste“ olarak bilinen verilerin yönetiminin Merkez Bankası’ndan alınıp Risk İdaresi’ne verilmesiyle önü açılan bu süreci KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz şu cümlelerle özetledi:

Bugün bir GSM şirketinden, elektrik veya su dağıtım şirketinden bilgi alamayız. Ama Risk Merkezi'nin kanunen bu bilgileri alma yetkisi var. 2013'ten itibaren bankacılık dışındaki ödeme bilgilerini de alacağız. Elektrik, su, vergi ödemeleri ve banka ödemelerini içeren bir Risk Raporu üretmiş olacağız

Risk raporunu getirmeyene kız yok
10 Eylül'de hayata geçirilen bu uygulama ile bankalara kredi başvurusu yapan, ev kiralamak, işe girmek, hatta evlenmek isteyen kişiler için bile Risk Raporu talep etmek mümkün. Kişilerin bütün finansal durumunu ve borç dökümlerini deşifre eden bu raporu Genel Müdür Kasım Akdeniz ekonomide “şeffaflık” olarak nitelendiriyor:

Bundan sonra ev kiralarken, borç alırken, yeni iş kurarken Risk Raporu sayesinde finansal şeffaflıkta aranan en önemli özellik olarak öne çıkıyor. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan Risk Raporu uygulaması ile Türkiye’de de ticari hayat artık daha şeffaf hale geliyor. Bugüne kadar sicil sorgulama hizmetimizle bankaların kredi ve kredi kartı tahsislerinde kişilerin ve kurumların finansal durumlarını rapor halinde paylaşıyorduk. Ancak şimdi bu raporları herkese açık hale getirdik. Risk Raporu sayesinde artık vadeli mal satarken, borç verirken, ortaklık kurarken ya da ev kiralarken, kısaca risk aldığınız her işlemde karşı tarafın finansal durumu hakkında bilgi isteyebileceksiniz

.

Çok yakında cebinizde
Bankalardan talep edildiği takdirde "3 saniyede" alınabilen Risk Raporu önümüzdeki dönem internet ve cep telefonları ile de temin edilebilecek. 2013’ten itibaren Risk Raporlarının cep telefonlarına mesaj olarak yollanacağını anlatan Akdeniz “Psikolojik döngüyü kırmamız lazım. Esnaf, tüccar çek raporunu almaktan utanıyor. Ama bir bankadan kredi alırken utanmıyor “ diyerek KKB'nin topluma ve insana bakışını ortaya koydu.

(soL-Ekonomi)