Bölgesel asgari ücret yolda

Devlet Bakanı Şimşek, tekstil ağırlıklı iller için yeni teşvik sisteminin önemine işaret etti ve bölgesel asgari ücretin gündemde olduğunu doğruladı.

soL (HABER MERKEZİ) Denizli'ye gerçekleştirdiği gezi kapsamında gazetecilere yaptığı açıklamalarda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bölgesel asgari ücret ve yeni teşvik sistemi üzerinde durdu.

Denizli'de tekstil sektörü ile ilgili sorularla karşılaşan Şimşek, tekstil bitmedi, sektöre önem veriyoruz açıklamasında bulundu. Bazı tektsil fabrikalarını da ziyaret eden Şimşek, Akça Holding kuruluşu olan Menderes Tekstil'de işçilerin protestosu ile karşılandı. Fabrikanın dokuma ve iplik bölümünü Mısır'a taşıma kararı alan Menderes Tekstil'de geçtiğimiz günlerde işlerine son verilen TEKSİF Sendikası üyesi bazı işçiler ve sendikacılar, Bakan Şimşek'le görüşebilmek için saatler öncesi fabrika önüne geldi. İşçilerin önünden geçen Şimşek, fabrikanın idare binasında Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça'yla (yanda direksiyonda) görüştü. Şimşek, fabrikanın önünde beklerken "İşçiler burada, bakan nerede?" diye bağıran işçilerle görüşmedi.

Ziyaretlerin ardından Şimşek, basına kapalı gerçekleşen toplantıda Denizli ekonomisi hakkında bilgi aldı ve ''Türkiye: Yeni Program'' konulu bir sunum yaptı.

Esnek piyasa
Türkiye ekonomisi konusunda bildik tezlerini savunan Şimşek emekçilerin haklarına saldırmayı ihmal etmedi. Şimşek yine açıklamaları ile gündem olurken, özellikle tekstil patronlarının beklediği haberi de verdi. Kıdem tazminatının yüksek olduğu ve kaldırılması gerektiğini savunan Şimşek, piyasa esnekliğinin gerekliliği üzerinde durdu. Bunun bir parçası olarak da part-time çalışma koşullarının uygulanması ile kadın istihdamının artacağını, asgari ücret uygulamasında değişikliğe gidilmesi gerektiğini dillendirdi.

Şimşek bölgesel asgari ücreti şu sözlerle savundu, "Bazı bölgelerdeki yaşam şartları ile diğer bölgeler çok farklı. Şırnak'taki kira, ulaşım, gıda masrafları farklı. Oradaki asgari ücretle İstanbul'un göbeğindeki asgari ücretin aynı olması mantıklı değil. Bölgesel asgari ücret bizim de mantıklı, doğru bulduğumuz bir yaklaşım. Fakat bu niye yapılmadı diyeceksiniz. Bu konuda ilgili taraflar şu ana kadar gerekli esnekliği göstermediler. Belli bir çerçevede oturup buna bakılması lazım.''

Yeni bir teşvik sistemi üzerinde çalıştıklarını, bunun yakın dönemde açıklanacağını da kaydeden Şimşek, Gaziantep ve Denizli gibi bazı illerin, zayıf ve güçlü noktalarını, birikimlerini dikkate alarak esnek bir sistem içinde değerlendirilmesi gerektiğini, bu yönde bir değerlendirme yapacaklarını dile getirdi.

Şimşek, sektörlerin ömür boyu fason üretmekle bir yere varamayacağını, sanayinin birikimlerini markaya ve daha üst kategorilere dönüştürmesi gerektiğini de savundu.