Bernanke: Batanı kurtaracağız

FED Başkanı Bernanke, kredi sorunlarını kendi başlarına çözemeyen Wall Street firmalarına acil kredi sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Merkezi Bankası'nın (FED) Başkanı Bernanke, FED'in, kredi sorunlarını kendi başlarına çözemeyen Wall Street firmalarına önümüzdeki yıl da acil kredi sağlamaya devam edeceğini açıkladı.

Bernanke ayrıca ABD Kongresinin FED'e yatırım bankalarının batması durumunda müdahale etmek için yeni yetkiler vermesini istedi. Bu talep, geçtiğimiz Cuma günü ABD Hazine Bakanı Henry Paulson tarafından yapılan yoruma cevap niteliği taşıyor. Paulson, ABD hükümeti ve piyasa düzenleyicilerinin, eğer bir yatırım bankası batacaksa, bunun piyasanın bütününü tehdit etmeden olup bitmesini sağlayabilmeleri gerektiğini söylemişti.

Yatırım bankalarının batmasına ilişkin tartışma Wall Street'in en büyük yatırım bankalarından bir olan Bear Stearns'in Mart ayında batması ve FED'in açtığı 29 milyar dolarlık kredi yardımıyla JP Morgan Chase tarafından satın alınması ile başlamıştı.

"Batık bankalara el konsun"
Bernanke dün yaptığı konuşmada, FED'in müdahalesinin doğru olduğunu, ancak gelecekte benzer bir durumda müdahale etmek için daha uygun "araçlara" ihtiyaç duyulacağını kaydetti. Gelecekte bir banka batışı yaşanması durumunda, batan bankaya FDIC (Federal Mevduat Sigorta Şirketi) tarafından el konulmasını ve bankaya geçici bir yönetim atanmasını öneren Bernanke, böylelikle iflas sonrası sıvılaştırma işleminin düzgün ve piyasalara zarar vermeyecek biçimde yapılmasının mümkün olacağını kaydetti.

Bernanke'nin önerdiği model, Türkiye'de TMSF'nin batık bankalara müdahale etme biçimini andırıyor. Nitekim ABD'deki FDIC de TMSF'nin Türkiye'de sahip olduğuna benzer bir göreve sahip.

Ne var ki, Bernanke'nin önerileri, ABD finans çevrelerinde farklı yorumlara neden oldu. Wall Street Journal ve Forbes dergileri, Bernanke'nin önerilerini "Bernanke daha fazla güç istiyor" şeklinde yorumladılar.