Bazı ithal ürünler gözlem altında

Dış Ticaret Müsteşarlığı 85 ürüne gözetim uyguluyor. Çin, bazı Uzakdoğu ülkeleri, İran, Rusya‘dan ithal ürünler listede. Özellikle tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatının denetlenmesi hedefleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) 85 ürün grubunun ithalatında tüm ülkelere gözetim uygulanarak, ithalatın seyrinin izlendiği ve buna göre bazı önlemlerin alındığı bildirildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından ithalatta alınan önlemlerle, ithalatta görülen ani artışın yerli üretim dalında zarara neden olmaması hedefleniyor. İthalatta alınan gözetim uygulamaları, ithalatın daha ayrıntılı ve güncel olarak izlenmesine olanak tanıyor.

Kota sınırlandırması ve mali yükümlülük
Bu çerçevede, 85 ürün grubunun ithalatında tüm ülkelere, 9 ürün grubunun ithalatında da çeşitli ülkelere gözetim uygulanarak, ithalatın seyri izleniyor.

9 ürün grubunda korunma önlemi, 2 ürün grubunda kota (miktar kısıtlaması), 7 ürün grubunda da ek mali yükümlülük şeklinde önlemler alınmış durumda. Söz konusu korunma önlemleri, 2 ürün grubunda (aktif hale getirilmiş toprak ve killer ile voltmetre ve ampermetre) kota şeklinde uygulanırken, 7 ürün grubunda ise (elektrik süpürgesi, buharlı ütü, tuz, ayakkabı, motosiklet, gözlük çerçeveleri ile seyahat çantaları, el çantaları ve benzeri mahfazalar) ek mali yükümlülük şeklinde uygulanıyor.

Çin ve Uzakdoğu başı çekiyor
İthalatta alınan önlemlerde, Çin başta olmak üzere, Uzak Doğu'dan yapılan ithalat başı çekiyor. İran menşeli çerçevesiz cam ayna ithalatında miktar kısıtlaması, Rusya, Ukrayna ve İran menşeli düz cam ithalatı İran menşeli naylon iplik ve cam eşya ithalatında korunma önlemi olarak ek mali yükümlülük uygulanıyor. Çin menşeli düz cam ithalatında ise Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Malların İthalatında Korunma Önlemleri Mevzuatı çerçevesinde miktar kısıtlaması söz konusu.

Tekstil ve konfeksiyon mercek altında
2005 yılı başında dünyada tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında uygulanan kotaların kalkmasının ardından, 2005 yılında Çin menşeli 42 kategoride yer alan tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında, 2006 ve 2007 yıllarında Çin menşeli 44 kategoride yer alan tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında miktar kısıtlaması uygulanmaya başlandı.

Bu yıl için halen Çin menşeli bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında, kota uygulanmaya devam edilirken, bazı tekstil ve konfeksiyon ürünleri ile deri ve kürk giyim eşyası ithalatı da ülke ayrımı gözetmeksizin kayda alınıyor.

Ayrıca, 16 ürün grubu için yürürlükte bulunan dampinge (ilgili malın ülkedeki satış fiyatının çok altında bir fiyattan ithal edilmesi) karşı önlemlerin etkinliğini takip etmek amacıyla önlemlere tabi ürünlerin farklı ülke menşeli olanların da ithalatı da izleniyor.