'Bankacı' kıyımı başladı

Her an el değiştirmesi beklenen Lehman Brothers 1500 çalışanını işten çıkartacağını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Her an el değiştirebileceği söylenen Lehman Brothers (LB) bin 500 çalışanını işten çıkartacağını açıkladı. Diğer yandan mortgage piyasasının en büyük iki bankası olan Fannie Mae ve Freddie Mac'de çalışanların sahip olduğu hisselerin yüzde 85 düzeyinde değer kaybettiği hesaplanıyor.

İşten çıkartmalar durmuyor
LB'nin sözü geçen işten çıkartmaları şirketin üçüncü çeyrekteki performansı belli olduktan sonra yapması bekleniyor. İşten çıkartılacak olan bin 500 kişi, LB'nin toplam çalışanlarının yüzde 6'sını oluşturuyor.

Her an batabileceği söylenen banka, geçtiğimiz yılın temmuz ayından bu yana altı binden fazla çalışanını işten çıkartmıştı. Geçmişte işten çıkartmaların büyük ölçüde mortgage ile ilgili departmanlarla sınırlı tutulduğu bankada, artık yatırım bankacılığı gibi daha "sağlam" departmanlardan da eleman çıkartılmaya başlanacağı konuşuluyor.

Bloomberg tarafından yapılan bir hesaba göre, ABD'de sene başından bu yana finans sektöründe işten çıkartılanların sayısı 101 bine ulaştı. Bu rakamın sene sonuna kadar 200 bine ulaşabileceği düşünülüyor.

Atılmayanlar da ellerindekinden oluyor

Diğer yandan, yaşanan kriz ABD finans sektörünün önemli bir özelliğini de gözler önüne serdi. ABD'de finans kuruluşları, karar alma yetkisine sahip tüm çalışanlarını küçük hissedar yapıyor, hatta emeklilik primlerini de şirket hisselerinin ağırlıkta olduğu fonlarda tutmalarını şart koşuyor.

Kişisel geleceklerini bu şekilde şirketin piyasadaki durumuna bağlamak zorunda kalan çalışanlar, genel bir çöküş döneminde sahip oldukları tüm birikimi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar. Geçtiğimizi yıllarda Enron skandalında gündeme gelen bu durum, şu an mortgage krizinin sarstığı tüm finans kuruluşlarında yaşanıyor. Şirketlerin hisseleri düştükçe, çalışanların varlıkları da eriyor.

Örneğin mortgage piyasasının temel direklerinden Fannie Mae'de 2006 sonunda toplam 116 milyon dolar düzeyinde olan çalışanlara ait hisse portföyünün bugünkü değeri 17,5 milyon dolara düşmüş durumda. Bu, çalışanların şirkete bağlı kişisel birikimlerinde yüzde 85'in üzerinde bir değer kaybı anlamına geliyor.