Aydın Doğan'ın K. Irak hesabı

Doğan medyasında K. Irak çok tartışılmaya başlandı. K. Irak'ın Türkiye'ye bağlanması senaryosu en çok Doğan'ın gazetelerinde yer buldu. Aynı gazetelerin Nabucco'ya özel bir önem verdiği gözlerden kaçmamıştı. Doğan medyasının bu haberlerinin arkasında "duygusal" nedenlerin olduğu ortaya çıktı. Aydın Doğan, K. Irak'ta doğal gaz işine giriyor.

Türkiye Kuzey Irak'ı son günlerde çok konuşuyor. Son olarak bu bölgenin Musul adıyla Türkiye'ye bağlanması tartışıldı. Tartışmanın yankıları hala devam ederken Nabucco doğal gaz boru hattı projesi ile K. Irak bir kez daha gündemdeki yerini aldı. Bölgenin zengin doğal gaz kaynakları, Nabucco hattında ihtiyaç duyulan gazı sağlayabilirdi. Bu tez en çok Doğan Grubu'nun gazete ve televizyonlarında tartışıldı. Nabucco'nun bu yayın organlarında "enine boyuna" tartışılmasının hikmeti anlaşıldı.

Aydın Doğan K. Irak'ta doğal gaz işine girdi
Daha önce K. Irak'ta iki sahada petrol arama yatırımı yapan Aydın Doğan'ın doğal gaz işine de girdiği belirtiliyor. Daha önce Petrol Ofisi'nden ortağı olan Avusturyalı şirket OMV aracılığıyla K. Irak'ta petrol ve doğal gaz arayacağı basına yansıyan Doğan'ın, doğal gazda aracıya gerek duymadan doğrudan adım atmış olduğu konuşuluyor.

Buna göre, Aydın Doğan K. Irak'ta sürdürdüğü yoğun kulis faaliyetlerinden sonra bölgede lider petrol-doğal gaz şirketi durumundaki Dana Gas'ın doğal gaz sahalarına eşit ortak olarak yatırım yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Dana Gas, bugüne kadar Irak enerji sektörüne 400 milyon dolarlık yatırım yaptı. Dana Gas son dönemde, Irak'taki faaliyetlerini K. Irak'ta yoğunlaştırdı. K. Irak yönetimi ile 2007 yılında doğal gaz sahalarının iyileştirilmesi ve ekonomik hale getirilmesi için bir anlaşma yaptı. Bu yatırımın devamında ise bölgedeki petrokimya ve metal başta olmak üzere sanayi altyapısının doğal gaza dayalı olarak yeniden kurulması için çalışmalara başlandı.

Bir AB projesi olan Nabucco'nun imza töreninde Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin katılımcılar arasında olması, Irak'ın boru hattına doğal gaz verecek ülkelerden biri olacağını gösteriyordu. Ancak, henüz büyük hacimli bir doğal gaz üretimi olmayan Irak'ta, sahaların geliştirilmesi için özel şirketlerle çeşitli anlaşmalar imzalanıyor.

Medyanın gücü bu olsa gerek
Nabucco'nun Ankara'da gerçekleştirilen hükümetlerarası anlaşma imza töreninden itibaren projeyi yere göğe sığdıramayan Doğan medyasının, bu projeyi AB ile entegrasyon ve Türkiye'nin bölgesel bir güç haline gelmesi ile ilişkilendirmesi dikkat çekmekteydi.

Nabucco'yu Türkiye'nin çağdaşlaşma serüvenine bile bağlayan Doğan medyasının, bu yayıncılığının geri planında ise tamamen "duygusal" nedenler bulunduğu böylece anlaşılmış oldu.

K. Irak'ı içine almış Türkiye'nin AB'ye alınacağı senaryolarının da pompalanmasının, Nabucco projesi ile hızlanması bu açıdan tesadüf değil.

İşbitirici "gazeteciler"
Aydın Doğan K. Irak'ta yatırımlarını yoğunlaştırırken, bu faaliyetleri sırasında grup bünyesinde çalışan deneyimli köşe yazarlarından da yardım aldığı belirtiliyor. Buna göre, petrol ve doğal gaz yatırımlarının bağlanması için Mehmet Ali Birand K. Irak'a beş kez ziyarette bulunmuş. PKK liderlerinden Murat Karayılan ile röportaj için K. Irak'a giden Hasan Cemal de bu ziyaretinde bölgede farklı görüşmeler yapmış. Aynı dönemde Aydın Doğan'ın da K. Irak'a üç kez gittiği belirtiliyor.

Diğer yandan, Mehmet Ali Birand'ın K. Irak ile bir başka "duygusal" bağı olduğu kulislerde konuşuluyor. Birand'ın oğlunun K. Irak'ta bir dijital televizyon platformu yatırımı yapmaya hazırlandığı ve bu platformun adının Digikürt olacağı söyleniyor.

soL