Avro bölgesinin krizi sömürgelerde sosyal patlama yarattı

Karayiplerdeki Fransız sömürgesi adalarda çalışanlar eylemleri ile daha yüksek maaşlar ve daha düşük fiyatlar talep ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Guadeloupe'de bir ay süren grev ve protesto eylemleri ile başlayan sosyal patlama yine Fransız sömürgeleri olan Martinique, Guayan ve Reonion adalarına da sıçradı.

Guadalupe, Doğu Karayiplerde bir Fransa'ya bağlı adalar topluluğu. Nüfusun %90'ı siyah ve siyahi melezlerden oluşuyor. Hindistanlılar, Lübnanlılar, Çinliler nüfusun %5'ini, beyazlar da kalan %5'ini oluşturuyor. Başlıca, hatta tek geliri turizm ve para birimi avro.
Avro bölgesindeki krizin yansıması olarak, yükselen fiyatlara artan maaşlar eşlik etmediği için eylemler şiddetini arttımaya başladı. Bu adalarda yoksulluk ve işsizlik Fransa'dan çok daha yüksek.

Guadeloupe'nin en büyük kentlerden Pointe-a-Pitre ve Sainte-Anne'de, eylemler sırasında arabalar yakıldı ve binalara hasar verildi. Guadeloupe'deki çatışmalarda bir sendika temsilcisi de polis tarafında öldürülmüştü. Martinique'de de binlerce kişi yürüdü. Dün geceki eylemlerde de üç jandarma hafif yaralandı.

Adadaki siyahi hakları grubun başı Patrick Lozes, "Köleliğin kaldırılması üerinden 160 sene geçti. İlk sömürgecilerin torunları nüfusun %1'ini oluşturuyor ama Guadeloupe'nin zenginliğinin %90'ını ellerinde tutuyor", dedi.