Almanya ekonomisi yüzde 1 küçüldü

İkinci çeyrekte yüzde 0,5 küçülmesi beklenen Almanya ekonomisi, yüzde 1 küçüldü.

soL (HABER MERKEZİ) Financial Times'da (FT) yayınlanan bir habere göre Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte, beklenen yüzde 0,5'i ikiye katlayarak yüzde 1 küçüldü. Haberde bu durumun, Almanya ekonomisinde son yıllarda yaşanan toparlanmanın sonuna geldiğini gösteriyor olduğu iddia edildi.

Almanya ekonomisinin ikinci çeyrekteki performansı, Goldman Sachs tarafından yüzde 0,5, Morgan Stanley tarafından ise yüzde 0,4 küçülme olarak tahmin edilmişti. Resmi rakam açıklanmadan önce Reuters tarafından finans analistler arasında yapılan bir anket, genel beklentinin yüzde 0,5 küçülme yönünde olduğunu gösteriyordu.

Almanya'da sınai üretim, geçtiğimiz mayıs ayında son on yıl içerisindeki en düşük rakamlara gerilemişti. Federal İstatistik Ofisi ve ekonomi bakanlığı resmi bir açıklama yapmasa da, finansal çevrelerde yapılan yorumlar Almanya'nın bir resesyona yaklaşıyor olduğuna veya en azından son iki yılda yaşanan olumlu havanın bittiğine işaret ediyor.

İşçi çıkartmalar başlayacak
Pazartesi günü Bild gazetesine bir ropörtaj veren IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü Başkanı Kai Carstensen, şirketlerin gelecek altı aya dair beklentilerinin çok kötü olduğunu ifade etti.

Endüstriyel üretimde siparişlerin halen dolu olduğunu, ancak şirketlerin neredeyse hiç yeni sipariş almıyor olduklarını ifade eden Carstensen, gelecek kış aylarıyla birlikte Almanya ekonomisinde çok şiddetli bir durgunluk yaşanabileceğini, bu durumda şirketlerin kitlesel olarak işçi çıkartmaya başlayacaklarını belirtti.