Almanya derin bir resesyonda

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın derin bir resesyonda olduğu belirtiliyor. Alman hükümeti tarafından hazırlanan rapor Almanya'nın tarihinde ilk kez yüzde 2,25 oranında küçüleceğini öngörüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Alman hükümetinin açıkladığı bir rapora göre, Alman ekonomisi, bu yıl yüzde 2,25 oranında küçülecek. Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan rakamın, Alman ekonomisinde bir ilk olduğu belirtiliyor. İhracattaki düşüşün, büyümeyi olumsuz etkileyen başlıca faktör olarak tanımlandığı raporda, "Almanya derin bir resesyondadır" ifadesi dikkat çekerken, Federal Ekonomi Bakanı Michael Glos, mevcut durum karşısında, güvenilir ekonomik öngörülerin yapılamayacağını söyledi.

Açıklanan bir yıllık ekonomik öngörü raporuna göre, Almanya'nın ihracatı 2009 yılında yüzde 8,9, ithalat ise yüzde 5 oranında gerileyecek. Hükümet, yurtiçi talebin yüzde 0,1 oranında azalacağını tahmin ederken, özel tüketimin de yüzde 0,8 oranında artacağı hesaplanıyor.

3,5 milyon işsiz
Raporda, Nisan-Haziran arasındaki üç aylık dönemde, GSMH'nin, bir yıl aradan sonra, Ocak-Mart dönemine göre ilk kez yeniden yükseleceği, ancak ekonomik daralmanın yüzde 2,25 olmasının beklendiği vurgulandı. Rapora göre, Almanya'da işsizlerin sayısı 2009 sonuna kadar 3,5 milyona yükselecek. Böylelikle işsizlik oranı yüzde 0,6'lık bir artışla yüzde 8,4'e yükselecek.

Alman hükümeti, 2010 yılından itibaren ekonominin yeniden canlanacağı öngörüsünde de bulunuyor. Şu ana kadar toplam değeri 80 milyon avrodan fazla olan iki teşvik paketi hazırlanmış durumda. Bu paketlerin gerçekleşmemesi durumunda ekonomik verilerin daha da kötü olacağı belirtilen raporda, 2009 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sında Nisan-Haziran döneminde, bir önceki çeyreğe göre artış gözlenebileceği, üçüncü ve dördüncü çeyrek için de hafif bir yükseliş beklentisinin söz konusu olabileceği söyleniyor.

Önceki gün açıklanan AB ekonomisi verileri de, Alman ekonomisinin bu yıl içinde yüzde 2,3 oranında küçülebileceği öngörüsünde bulunmuştu.