AKP'nin yeni zam paketi yolda

AKP’nin milyon dolarlık New York bütçesine ses çıkarmayan ancak 2012 kamu bütçesinin açık verdiğini ve yeni tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Maliye Bakanlığı otomobilden sigaraya fahiş zam yapmaya hazırlanırken, ana akım medya ise yeni zam paketi ile vatandaşa yüklenecek olan hükümeti aklamanın peşinde.

AKP “sıkı bütçe” bahanesiyle halka saldırmaya hazırlanırken, ana akım medya ise yaptığı haberlerle AKP hükümetini aklayarak birçok kalemde yapılacak olan yeni zamlara vatandaşı ikna etme derdinde.

Son olarak medyada yer alan “Başbakanın zor kararı” başlıklı haberde ekonomi yönetimi tarafından hazırlanan yeni zam paketi için son sözü söyleyecek olan Başbakan Erdoğan’ın “zor” bir kararın eşiğinde olduğu iddia edildi. Oysaki hükümet içerisinde tek adam konumunda bulunan Başbakan Erdoğan’ın bilgisi dışında hazırlanamayacak olan söz konusu zam paketini nihai karar merci olarak onaylama konusunda “zor” durumda olduğu asılsız bir iddia olarak karşımıza çıkıyor.

Hatırlanacağı üzere, özellikle geçtiğimiz mayıs ayında kamu emekçileriyle yapılan zam pazarlığında hükümetin sık sık dile getirdiği bütçe açığı bahanesi 2013 bütçesinin hazırlandığı şu günlerde daha çok tekrarlanır oldu. AKP’nin milyon dolarlık New York bütçesine ses çıkarmayan ancak halka gelince “sıkı bütçe” uygulamaya hazırlanan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 bütçesinin hedefin üzerinde açık vereceğini ve yeni tedbirler alınması gerektiğini bir süredir dile getiriyor.

Maliye Bakanlığı’nın 2013 yılı için sıkı bütçe hazırlığının geçtiğimiz haftalarda netleşmeye başlamasının yanı sıra bugün basına yansıyan haberlere göre, ekonomi yönetiminin otomotivden sigaraya birçok kalemde yeni zam oranlarını içeren paketi tamamladıkları duyuruldu. Tamamlanan ve ardından Başbakan’a sunulan 41 maddelik yeni zam paketine göre, otomotiv, sigara, tapu harcı ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilave yeni zamlar gündemde.

İndirimli KDV uygulamasından vazgeçiliyor
Çalışmaların 2013 bütçesi, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde yapıldığına dikkat çeken ekonomi yönetimi, indirimli KDV oranları uygulamasından vazgeçilmesinin yanı sıra gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılmasını öngörüyor. Buna göre, yalnızca gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin istisnanın kaldırılmasının ilave 500 milyon liralık gelir getireceği hesaplanıyor.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kurumlar vergisi istisnası kalkacak
Maliye Bakanlığı’nın tedbir paketinde şu anda konut alan ve satan taraflar için binde 65 olarak uygulanan tapu harcının artırılacağı ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) sağlanan kurumlar vergisi istisnasının kaldırılacağı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı, GYO’ların bu istisnasını kaldırarak, 500 milyon liralık gelir elde etmeyi planlıyor.

Otomotive, sigaraya yeni zamlar gündemde
Zam paketi taslağında, otomotiv sektöründe geçtiğimiz yıl artırılmayan yüzde 37’lik ÖTV diliminde yükseliş olacağı belirtiliyor. Dolayısıyla lüks araçların yanı sıra yüzde 37 olan düşük motorlu araçların ÖTV’sinin de yükseltilmesi gündemde.

Ayrıca, sigaraya yapılacak vergi artışının da tedbir paketindeki öneriler içinde yer aldığı ifade ediliyor. Sigaranın vergisinin yüzde 65’ten 69’a çıkarılmasına ilişkin ÖTV artışının 31 Aralık 2012’de yürürlüğe gireceği biliniyor. Haziran ayında kanunlaşan yeni vergi sistemi çerçevesinde yılbaşı, bir maktu vergi tanıtılacak. Ancak bu değişiklik kapsamında nispi vergi oranının ve yeni tanıtılacak maktu verginin seviyesinin ne olacağı belli değil.

Aynı zamanda perakende satış fiyatı 6.5 TL olan bir ürün için 4.23 TL’si ÖTV ve 0.99 TL’si KDV olmak üzere toplam 5.22 TL vergi ödeniyor. Nu durumda bir paket sigaradaki vergi yükü yüzde 80.25. Yani, paketteki 20 sigaradan 16’sı vergi olarak veriliyor.

(soL- Ekonomi)