AKP'nin savaş ve seçim ekonomisi: Yeni zamlar geliyor

AKP hükümetinin savaş ve seçim ekonomisi vatandaşa zam olarak dönmeye devam ediyor. Elektrik, gaz ve alkollü içecek zammını yeterli görmeyen hükümet, ilave zamlar getirmeyi planlıyor.

AKP hükümeti, yaklaşan seçimin yanı sıra savaş yanlısı politikaları neticesinde hızla artan askeri ve gizli harcamalara oranla bütçe gelirlerinin giderlerden az olmasından şikâyetçi. Hükümet, gelirlerini arttırmak için çareyi akaryakıt, otomotiv, alkol ve tapu harçlarından sonra, elektrik ve doğalgaza yaptığı zamlarda buldu.

Birbiri ardına yapılan bu zamların burada kalmayacağı anlaşılıyor. Zira yeni zamlar kapıda...

Seçim ekonomisi maktu vergileri yüzde 12 arttıracak
Hürriyet'ten Aysel Alp’in haberine göre, AKP hükümeti 2013 ekonomi programında yeni zam sinyali verdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “gelecek yıl ilave tedbirler olabilir” açıklamasının ardından motorlu taşıttan ehliyete, pasaporttan kırmızı ışıkta geçmeye kadar yeni yılda yeni zamların kapıda olduğu ortaya çıktı.

Programda, “2013 yılında genel ekonomik koşullar göz önüne alınarak bazı maktu vergiler güncellenecek, gelir kaybına yol açacak düzenlemelerden kaçınılacaktır” ifadesi hükümetin harçlar ile motorlu taşıtlar, trafik ve para cezaları üzerinden alınan maktu vergilerde ilave artış yaparak, yılbaşında artacak vergilerde yüzde 8 yerine yüzde 12’lik artış olacağı sinyalini verdi.

Maktu vergi nedir?
Maktu vergi, bazı harç türlerini kapsayan ve mükellefler arasında ayrım yapmaksızın, herkesten aynı miktarda alınan vergi türüdür. Maktu vergi mal ya da hizmetin fiyatı ya da maliyeti üzerinden belli bir oran üzerinden hesaplanmayan, doğrudan sabit ya da belirli aralıklarda değişken tutarlarda alınan vergidir.

Yasa gereği maktu vergiler ekim ayını kapsayan 12 aylık Üretici Fiyat Endeksi'ne göre belirleniyor. Ancak Bakanlar Kurulu'nun, bu oranı yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyor.

Bir süredir yüzde 50 artış yetkisini kullanmayan hükümet, 2012 yılında yüzde 10,2 olan yeniden değerleme oranını ehliyet, pasaport ve kimlikler üzerinden alınan harçlar için yüzde 15 olarak belirlemişti.

Başbakan Yardımcısı Babacan’ın açıklamaları ve programdaki ifadeler hükümetin elektrik, gaz ve alkollü içecek zammını yeterli görmeyip, yaklaşan seçim nedeniyle artması muhtemel harcamalar için ‘ilave zam’ yapılacağı şeklinde yorumlandı.

Eğer Bakanlar Kurulu, yeniden değerleme oranını yüzde 50 artırma yetkisini kullanırsa, motorlu taşıtlar başta olmak üzere trafik ve para cezaları, pasaport harç ve defter bedelleri yüzde 12 oranında zamlanacak.