AKP'li yıllarda rekor doğalgaz zammı yoksulluğu arttırdı

AKP’li yıllarda rekor bir artışla yüzde 208 zamlanan doğalgaz, son zamlar ile birlikte yoksulluğun daha da artmasına yol açtı.

AKP hükümetinin son yaptığı doğalgaz zammı yoksulluğun daha da artmasına neden oldu.

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) TÜİK verilerini baz alarak son yapılan zamların açlık ve yoksulluk sınırına etkisini araştırdı. Yapılan araştırmaya göre, 2012 Eylül ayında 975,27 TL olarak belirlenen açlık sınırı, ekim ayında 1,74 TL’lik artış gösterdi.

Eylül ayında 2.737.85 TL olan yoksulluk sınırı ise ekim ayında 21,26 TL oranında artarak 2.759.11 TL oldu. Araştırma sonuçlarına göre ekim ayı başında doğalgaza yapılan zam, yoksulluk rakamlarının artmasına neden oldu.

Ekim ayı içerisinde rakamlardaki en yüksek artış kışlık ayakkabı ve kıyafetlerde yaşandı. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 6,81 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.

Ekim ayında endekste yer alan gruplardan konutta yüzde 3,31, ulaştırmada yüzde 2,06, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,66, haberleşmede yüzde 1,30, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,78, lokanta ve otellerde yüzde 0,67, ev eşyasında yüzde 0,50, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,48, eğitimde yüzde 0,28, sağlıkta ise 0,04 artış gerçekleşirken, eğlence ve kültürde yüzde 0,20 oranında düşüş yaşandı.

Bu kış tüketici hem yanacak hem donacak
Diğer taraftan Tüketici Hakları Derneği tarafından yapınla açıklamaya göre ise, konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zammın bu kış tüketicileri hem yakacak hem donduracak. Tüketicilerin alım gücü dikkate alındığında dünyanın en pahalı doğalgazını Türkiye’nin tükettiği belirtilen açıklamada, doğalgaz giderlerinin, yoksul ve dar gelirli tüketicilerin aylık ve yıllık gelirleri içersinde gıdadan sonra ikinci sırada geldiği ifade edildi.

AKP döneminde konutlarda doğalgaz fiyatı yüzde 208 arttı
TMMOB'a bağlı Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ise AKP döneminde konutlarda doğalgaz fiyatı yüzde 208 son bir yıldaki artış oranı ise yüzde 53,8 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Makina Mühendisler Odası’nın araştırmasına göre, 2011 yılı Ekim ayı başında doğalgaz fiyatlarına yapılan yüzde 15'lik zammı, Nisan 2012`de yapılan ve konutlara yansıması yüzde 20 olan zam izlemişti. 1 Ekim'de yapılan ve konutlar için yüzde 11,48 oranında olan zamla, son on üç ayda yapılan zamlar toplamda yüzde 53,8'e ulaştı.

Ayrıca elektrik fiyatlarına son yapılan yüzde 10'u aşan zamla 2008 başından bu yana konutlarda artış yüzde 120‘ye ulaştığı kaydedildi.

MMO Başkanı Çakar'a göre bu durum yeni zamları habercisi:

“Elektrik üretiminin yarısına yakın bölümünün doğalgaza dayalı olması nedeniyle, 1 Ekimde yapılan doğalgaz zamları, elektrik fiyatlarına da yansıyacaktır. Önümüzdeki aylarda elektrik fiyatlarına yeni zamlar gelmesi söz konusudur. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, bu iki enerji girdisini kullanan tüm sektörlerde yeni fiyat artışlarına da neden olacak ve enflasyonu artıracaktır”

MMO'nun araştırmasına göre son zamlar sonrasında ayda 250 kw elektrik tüketen bir ailenin elektrik faturası 90 TL, ferdi ısınma ile yıllık 1.500 m³ doğalgaz tüketileceği kabulüyle aylık ortalama doğalgaz faturası da 132,5 TL oldu. Bu durumdaki bir ailenin aylık enerji faturası 222,5 TL'ye denk geliyor. Bu rakam asgari ücretin yüzde 31,7‘si. Yani önümüzdeki aylarda yapılacak yeni zamlarla ailelerin enerji faturaları asgari ücretin üçte birini aşması bekleniyor.

(soL-Haber Merkezi)