AKP’nin kriz paketi Meclis'te

AKP hükümeti IMF anlaşmasını seçimler sonrasına ötelemek isterken patronları rahatlatacak bazı uygulamaları hazırladığı bir taslak ile yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor. Kısa çalışma ödeneğinde yapılan değişiklikle patronların işten çıkartmalar karşısında korunması öngörülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) IMF ile yapılması öngörülen stand-by anlaşmasını seçimler sonrasına öteleme çabasında olan AKP hükümeti ekonomiyi canlandırmak ve istihdamı düzenlemek amacı ile hazırladığı taslağı TBMM'ye sundu. Taslakta kısa çalışma ödeneği ile ilgili yapılan düzenleme dikkat çekiyor. Daha çok patronların beklentileri dikkate alınarak hazırlanan taslak ekonominin geneline yönelik düzenlemeler yerine istihdama yönelik düzenlemeler ile belli sektörlere yönelik teşviklerin süresinin uzatılmasını içeriyor.

Dün gerçekleşen Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısının ardından kısa çalışma ödeneği miktarının yüzde 50 artırılması, ödeneğin süresinin 3 aydan 6 aya çıkarılması, kadın ve gençlerin istihdamına yönelik sağlanan teşviğe başvuru süresinin ve 49 ile yönelik yatırım teşviklerinin süresinin 1 yıl uzatılmasına, stopaj ve primde tek bildirge sistemine geçilmesine ve kimi işlemlerde vergi ve harçların düşürülmesine yönelik hazırlanan yasa tasarısı TBMM'ye sevkedildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hazırladıkları taslak hakkında bilgi verirken, yabancı sermaye girişinin hızlandırılması, 49 ildeki teşvikin 1 yıl daha uzatılması, tarım ürünleriyle ilgili lisanslı depoculuğun özendirilmesi, internetten alınan yüzde 15'lik verginin yüzde 5'e indirilmesi, hurda araçlarla ilgili motorlu taşıt vergisinin silinmesi ve bazı işlemlerden alınan harçlarda Bakanlar Kuruluna yetki verilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Kısa çalışma ödeneği patronlar için
Taslağın en önemli maddesini oluşturan kısa çalışma ödeneği süresinin ve miktarının artırılması, özellikle patronların istekleri doğrultusunda şekillendi. Ancak Türk-İş ve Hak-İş'in de bu başlıkta işveren temsilcileri ile ortak görüşlere sahip olduğu bildiriliyor.
Son aylarda işten çıkarmalar karşısında patronların beklentileri doğrultusunda kısa çalışma ödeneğini süresi ve miktarının artırılmasının öngörüldüğünün altını çizen uzmanlar bu uygulamanın işverenler lehine sonuçlar doğuracağını belirtiyorlar.

İşsizlik Sigortası Fonu içinde düzenlenen 'kısa çalışma ödeneği', genel ekonomik kriz veya zorlayıcı nedenlerle işyerinde en az 4 hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde çalışan maaşlarının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmasını öngörüyor. Mevcut uygulamada işçilere bağlanan maaş 266 lira ile 533 lira arasında değişiyor. Maaş bağlanma süresi ise 3 ay olarak uygulanıyor.

Yapılacak olan değişiklikle kısa çalışma ödeneği 3 ay yerine 6 ay için geçerli olacak, ödeneğin miktarı yüzde 50 oranında artırılacak.Bu uygulama ile işveren krizden etkilendiği gerekçesi ile damga vergisi, prim ödemeyecek. Kısa çalışma ödeneği ile işveren 6 ay maaş vermemiş olacak.

Krize karşı patronlara destek
Taslakta yer alan hurda araçların vergiden muaf tutulması kararının ise otomotiv sektöründe gerçek anlamda talep artışına yol açmayacağı belirtiliyor. 30 yaş araçlar için geçerli olacak uygulamaya benzer önlemlerin geçmiş yıllarda da gündeme geldiği ancak işlevsel olmadığı ifade ediliyor.

IMF anlaşmasını seçimler sonrasına öteleme eğiliminde olan AKP hükümetinin taslağı bir seçim yatırımı olarak kullanmak istediği görüşü de söz konusu. Ancak söz konusu taslak ile kriz gündemi karşısında daha çok işverenin taleplerine yanıt verme isteği öne çıkmış durumda.