ABD'de piyasalar tedirgin

Ekim ayından bu yana düşüşte olan ABD Dow Jones endeksi, Cuma günü 155 puan daha kaybederek yüzde 20 değer kaybı sınırına ulaştı. Bu sınır, dünya piyasalarında kriz beklentisini artırıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Ekim ayında yaptığı zirveden bu yana düşüş eğilimi içerisinde olan ABD Dow Jones endeksi, Cuma gününü 155 puan daha kaybederek kapatı. Bu son kayıp, Dow Jones'un sekiz aylık düşüşünü yüzde 20 seviyesine ulaştırdı. Düşüş eğilimi, uzmanlar tarafından piyasalarda kriz riskini artıran bir unsur olarak değerlendiriliyor. Dow Jones, dünyanın en büyük şirketlerinin hisselerinin alınıp satıldığı piyasa olma özelliğine sahip.

Hisse senetlerini satma eğilimi içine giren yatırımcıların bu davranışının önümüzdeki günlerde de devam edeceği bildiriliyor.Satma eğilimi genel olarak sürdüğü müddetçe, borsanın da değer kaybetmeye devam edeceği öngörülüyor.

Türkiye'ye de yansıdı
Dünya ekonomisindeki gelişmeler, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na( İMKB) da yansıyor. Ggeçtiğimiz hafta boyunca İMKB'deki hisse senetleri değer kaybetti. Cuma günü 749 puan düşen İMKB-100 endeksi, son 23 ayın en düşük noktasına ulaştı. İMKB'de bilhassa banka hisselerinin elden çıkartıldığı belirtiliyor.

Borsalarda düşüş ve işçi kıyımı
Yalnızca ABD değil, tüm gelişmiş ülkelerin borsalarında yaşanmakta olan düşüş eğiliminin, yüksek enerji fiyatlarının bu sonucu olduğu söyleniyor. Örneğin New York Times'ın dünkü baskısında görüşüne başvurulan bir uzman, tüm piyasanın fazlasıyla basitleştiğini ve petrol fiyatları üzerinde dönen bir oyuna dönüştüğünü belirtiyor.

Bir yandan borsalar değer kaybederken, diğer yandan şirketler dünya çapında işçi çıkartmaya gidiyorlar. Geçtiğimiz hafta Citibank 6 bin 500 kişiyi işten çıkartacağını açıklamıştı. DÜn ise Siemens, 17 bin 500 kişiyi işten çıkartacağını açıkladı. Bu kadar kitlesel olmasa da dünya çapında irili ufaklı şirketlerin işçi çıkartarak maliyetleri düşürmeye çalıştıkları gözleniyor.