ABD ekonomisinde daralma

Obama başkanlık görevindeki ilk 100 gününü tamamlarken ABD ekonomisinde son yılların en yüksek daralmasının gerçekleştiğine dair veriler açıklandı. Buna göre ABD ekonomisi son 40 yıldan sonra ilk kez arka arkaya yüksek oranlarda bir küçülme yaşıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Obama döneminin ilk 100 günü tamamlanırken, ABD ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde, beklentilerin üzerinde yüzde 6,1 daraldığı açıklandı. Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, daralmaya, ticaret faaliyetlerdeki keskin gerileme ve ihracattaki son 40 yıldaki en büyük küçülmeye yol açtı.
Uzmanlar ABD ekonomisinin yüzde 5 oranında daralmasını bekliyordu. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen daralma durgunluk sürecinin devam edeceğinin de göstergesi olarak tanımlanıyor.

ABD ekonomisi de geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6,3 oranında daralırken bu yılın ilk çeyreğinde elde edilen verilerin de farklı olmadığı görülüyor.

Bununla birlikte ABD ekonomisine ilişkin diğer temel verilerde de iyileşme söz konusu değil. Sanayi üretimi 1967 yılından bu yana en düşük düzeyinde seyrediyor. Sanayi kapasite kullanım oranı yüzde 63 oranında gerçekleşirken, üretim düzeyinin son bir yılda yüzde 13 oranında azaldığı bildiriliyor.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 4,6 oranında azalan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 0,5 oranında azaldı. GSYİH oranında arka arkaya gerçekleşen düşüş yine son 34 yıldan sonra ilk kez görülüyor.

Yatırım düzeyinde de iyileşme henüz görülmezken, kamu harcamalarındaki artış dikkat çekiyor. Obama dönemine ait 3,4 trilyon dolarlık bütçe Senato'da onaylanırken, Obama bankaları kurtarmayı ve emlak kredilerini ödeyemeyenlere yardımcı olmayı hedefleyen 787 milyar dolarlık bir ekonomik canlandırma planını yürürlüğe sokmuştu.

Faizlerde indirim yok
Amerikan Merkez Bankası (FED) ise düzenlediği toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini duyurdu. FED'in, Federal Açık Piyasa Komitesi yüzde 0 ile yüzde 0,25 aralığında bulunan faiz oranlarını değiştirmedi. Eski FED Yöneticisi Lyle Gramley yaptığı açıklamada, ''Şimdi oturma ve bekleme zamanı. Şu anda yeni ve farklı bir şey yapmaları için herhangi bir neden yok'' ifadelerini kullanmıştı.

Banka geçen yıl 30 Nisan'da yüzde 2'ye indirdiği gösterge faiz oranını, haziran, ağustos ve eylül aylarında yaptığı toplantılarda değiştirmemişti. FED, 16 Aralık 2008 tarihinde yüzde 1 olan gösterge faiz oranını yüzde 0 ile yüzde 0,25 aralığına çekmişti. Bu oran, 17-18 Mart toplantısında da korunmuştu.