ABD’de beyaz olmayana ev yok

Yıllarca ırkçılıkla mücadele ettikten sonra kendini aklamaya çalışan ABD’de azınlıklar, son krizle beraber varlıklarında en çok değer kaybı yaşayan grup oldu.

soL (EKONOMİ) Pew Araştırma Merkezi'nin son raporuna göre ABD'de yaşayan azınlıklar, kişi başına düşen varlıkları gelir seviyelerine göre oranlanarak hesaplansa dahi ülkedeki beyazların yarısı kadar bile varlığa sahip değiller.

Yeni siyah başkanlarıyla beraber ırkçılığın ve ayrımcılığın artık tarihe karıştığı söylenen ABD'de, özellikle son krizle beraber varlıklarında büyük kayıplar yaşayan azınlık gruplar yıllar boyunca da aslında pek bir varlık sahibi olamamış.

Başta Hispanikler, Asyalı Amerikalılar ve siyahlar olmak üzere ABD'de yaşayan azınlık grupların yüksek oranda borca dayalı varlıklarının, özellikle konutlarının, önemli bir miktarını son krizle beraber kaybettiklerini söyleyen rapora göre azıklıklar son krizle beraber varlıklarını en yüksek oranda kaybeden grup.

1995 ve 2004 yılları arasında beyazlara nazaran daha yüksek varlık büyümesi oranlarına ulaşan azınlık gruplar, 2004 yılından itibaren özellikle konut varlıklarının büyük bir kısmını kaybetmeye başlamışlar. Başta siyahlar ve Hispanik Amerikalılar olmak üzere azınlık grupların daha yalnızca eşik altı kredi kullanabilmeleri nedeniyle hem daha yüksek faiz ödedikleri hem de kendi evlerinde daha az paya sahip oldukları da raporda açıklanıyor.