ABD bankalarında yaprak dökümü

ABD finans piyasalarında yaşanmakta olan krizde, ikinci çeyrekte zarar edenler kervanına Wachovia da katıldı. 9 milyar dolar zarar yazan şirkette on binden fazla çalışan işten atılacak.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'de yaşanmakta olan finansal kriz etkisini sürdürüyor. Dün, ülkenin en büyük dördüncü bankası olan Wachovia da ikinci çeyreği zararla kapattığını açıkladı. Toplam 8,9 milyar dolar, hisse başına ise 4,2 dolar gibi büyük bir zarar yazan şirket, on binden fazla çalışanını işten çıkartacak.

Böylelikle bankanın iki hafta önce yaptığı genel müdür değişikliğinin de sebebi ortaya çıkmış oldu. İki hafta önce bankanın başına daha önce ABD Hazinesi ve Goldman Sachs'te çalışmış olan Bob Steel geçirilmiş, Steel işe "daha küçük ve yalın bir Wachovia" hedeflediğini belirterek başlamıştı. Dün açıklanan zarar, bankanın yapısında yapılacak radikal değişiklikler için bir gerekçe oluşturacak.

Nitekim zarar ilanının ardından bankadan yapılan açıklamada bir dizi önlem dile getirildi. Buna göre Wachovia artık aracı kişi ve kurumlar dolayımında Mortgage kredisi sağlamayacak ve hissedarlarına kar payı ödemelerinde kısıntıya gidecek. Banka ayrıca çoğu mortgage departmanından olmak üzer 10 bin 750 çalışanını işten çıkartacak.