AB ve ABD'de yeni işsizlik rekoru

ABD'de ve AB'nin avro bölgesinde işsizlik oranı yüzde 9,5 seviyesine ulaştı. Bu rakam her iki bölge için yeni bir "rekor."

soL (HABER MERKEZİ) ABD'de ve Avrupa Birliği'nin (AB) avro bölgesinde işsizlik oranları, yüzde 9,5'e ulaştı. ABD'nin haziran ayı verilerine göre, avro bölgesinin ise mayıs ayı verilerine göre tespit edilen bu rakam, ABD için son 26 yılın, AB'nin avro bölgesi için ise son dört yılın en yüksek işsizlik oranı.

AB'de bazı ülkelerdeki işsizlik oranı genel ortalamanın çok üzerinde seyrediyor. AB'de en yüksek işsizlik oranları yüzde 18,7'yle İspanya, yüzde 16,3'le Letonya, yüzde 15,6'yla Estonya ve yüzde 14,3'le Litvanya'da kaydedilirken en düşük oranlar yüzde 3,2'yle Hollanda, yüzde 4,3'le Avusturya ve yüzde 5,7'yle Danimarka'da görüldü. İşsizlik oranlarındaki bu eşitsizlik, birliğin iç eşitsizliğine ve "emeğin dolaşımı" ilkesinin işlemiyor olduğunu gösteriyor.

ABD'de ise haziran ayında istihdam kaybı önceki dört aydaki yavaşlamanın ardından yeniden yükselişe geçti. Haziran ayında tarım sektörü dışında kalan kesimlerde 467 bin kişi işini kaybetti. En fazla iş kaybı hizmetler sektöründe yaşanırken, geçtiğimiz hafta itibariyle işsizlik maaşı almakta olan kişi sayısı 6 milyon 702 bine ulaştı.