AB’nin de enflasyon canavarı oldu

Avro kullanan AB ülkelerinde ekonomik güven endeksi 11 Eylül’den sonra en düşük düzeyde gerçekleşirken, bu kez enflasyon verileri yeni bir rekoru zorladı.

soL (HABER MERKEZİ) AB'de avro kullanan 15 ülkenin enflasyonu, Temmuz ayında yüzde 4,1 ile 16 yıllık tarihinin en yüksek düzeyine ulaştı. AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, enerji ve gıda fiyatlarının artırdığı enflasyon, bir önceki ay yüzde 4 ve geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,8 seviyesinde idi.

Avro bölgesinde enflasyonun orta vadede yüzde 2 seviyesinin altı olarak belirlenen hedefi hayli aşması nedeniyle Avrupa Merkez Bankası, 3 Temmuz'da avro gösterge faizini çeyrek puan artışla yüzde 4,25'e yükseltmişti.

İşsizlik değişmedi dense de
Diğer yandan Eurostat, Mayıs ayında Avro Bölgesi'nde yüzde 7,3 ve 27 üyeli AB'de yüzde 6,8 olan işsizlik oranlarının Haziran'da sabit kaldığını duyurdu.

Haziran ayı itibariyle AB'de en düşük işsizlik oranları yüzde 2,6'yla Danimarka ve yüzde 2,8'le Hollanda'da görülürken en yüksek oranlar yüzde 10,7'yle İspanya ve 10,5'le Slovakya'da kaydedildi. Bu dönemde 11 milyon 352 bini Avro Bölgesi'nde olmak üzere AB'de, 16 milyon 322 bin işsiz bulunduğu belirlendi.

Almanya'da işsizlik arttı
Ancak Temmuz ayı verileri açıklanan Almanya'da bir önceki aya göre işsizlik oranı yüzde 7,7'ye çıktı. Almanya Federal İstihdam Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Almanya'da Temmuz ayında işsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 7,7'ye yükseldi. Böylelikle, işsizlik oranı 50 bin artarak 3,21 milyona ulaştı. Almanya'da Temmuzda işsizlik oranında görülen hafif yükselmeye neden olarak iş ortamında görülen güven kaybı gösteriliyor.

Diğer yandan Almanya'nın önde gelen alış veriş mağazalar zinciri Hertie'nin, iflas duyurusunda bulunması da Almanya ekonomisinin daralma içinde olduğu yorumlarına neden oluyor. Hertie'nin toplam 4 bin 100 çalışanı ve Almanya çapında 73 mağazası bulunuyor.