AB hedefi öne çıkıyor

Varlık nedeni AB olan İktisadi Kalkınma Vakfı'nın genel kurulundan Türkiye'nin üyelik hedeflerine yönelik hatırlatma damgasını vurdu.

soL( HABER MERKEZİ) İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) 46. Olağan Genel Kurulu'ndan
AB'ye üyelik için yola devam eğilimi öne çıkarken, AB sürecine yönelik "uyarılar" da gündeme geldi. AB rotasını bir seçenek olarak belirleyen sermaye temsilcileri her koşulda AB hedefinden vazgeçilmemesi gerektiğini savunmaya özen gösteriyor. AKP'ye yönelik kapatma davası ve diğer siyasi kriz başlıkları karşısında Türkiye-AB ilişkilerinin olumsuz etkileneceğine dair duydukları endişeyi dillendiren patronlar ısrarla AB üyelik hedeflerini hatırlatıyorlar.

İKV genel kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan, "Dünyadaki gelişmeleri bir kenara bıraktık, Türkiye'nin iç siyasi gelişmelerini öne çıkaran yaklaşımlarla vakit kaybediyoruz" uyarısı geldi. Türkiye'nin AB katılım sürecinde tam üyelik dışında hiçbir seçeneği kabul edemeyeceğini, bütün teknik hazırlıkların 2013 sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu hedefi 2020'lere kim taşıyorsa, bunun bedelini ödemeye hazır olsun" şeklinde konuştu.

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kabaalioğlu ise hedef tarih verilmeyeceği söylenmesine rağmen 2014 hedefini hatırlattı ve daha ileri tarihlerin hedef olarak belirlenmesini eleştirdi.

Müzakerelere hız verilmeli
İKV genel kurulunda yapılan konuşmalarda, üzerinde durulan bir diğer başlık ise AB müzakere sürecine yeteri kadar hız verilmediği şeklinde oldu. Konuşmacılar, yavaşlatılmış bir müzakere süreci yaşandığı noktasında ortaklaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı müzakerelerin arzu edilen noktanın çok uzağında olduğuna değinirken, Kabaalioğlu "AB reform sürecinde ciddi ve kapsamlı çalışmalar yapılmadığını, önemli bir ilerleme sağlanamadığını söyledi. Euro 2008'de yendiğimiz Hırvatistan müzakereler sürecinde bizden 20-8 önde diyen Kabaalioğlu, AB müzakereler sürecinde zaman kaybedildiğini savundu.
Sivil toplumculukla olabilir
Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine ilişkin çalışmaların önemine değinen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sivil toplum kuruluşları ile iş dünyasının da bu sürece daha etkin bir şekilde dahil olabileceğini ileri sürdü. Hisarcıklıoğlu, "Sivil toplum kuruluşlarını (STK) sürece dahil edecek kurumsallaşmış bir diyalog mekanizması derhal tesis edilmelidir. Sonuçta bunun maliyetini başta iş dünyası ödeyecektir" açıklamasında bulundu.

Katılımcıların konuşmalarında öne çıkan bir diğer başlık ise siyasi kriz durumunun AB üyelik sürecine vereceği zarar oldu.