2001 olmayız ama

Dün sabah NTV televizyonunda katıldığı bir programda ilk kez krizi değerlendiren Bakan Nazım Ekren'e göre ekonomik verilerin kontrol altında. Bakana göre reel sektörün borçluluk oranı ile ilgili riskler söz konusu.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'de ortaya çıkan mali krizin ardından ilk kez konuşan
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, her şey kontrol altında dedi ama reel sektör için aynı şeyleri tekrarlayamayacağını da söylemeden edemedi.

Dün sabah NTV televizyonunda katıldığı bir programda Ekren, Türkiye'nin benzer bir olayı 2001 yılında yaşadığı için bugün ekonomik açıdan farklı bir tabloya sahip olduğunu, ekonominin ne durumda olduğunun kamu sektörü bilançosuna, bütçe dengelerine ve merkezi yönetim bütçe dengesine bakılarak görülebileceğini söyledi.

Ekren, "Türkiye hem yapısal reformlarla, hem mali disiplinle, hem finansal disiplinle kendi içinden ortaya çıkacak bir kriz ihtimalini önemli ölçüde kontrol altına almış bulunuyor" dedi.

En kritik reel sektör borçları
Ancak reel sektör bakımından aynı şeyin söylenemeyeceğine dikkati çeken Ekren, burada üzerinde durulması gereken en kritik konunun borçluluk oranları olduğunu söyledi.

Ekren, " Özel sektörün son yıllarda dışarıdan aldığı krediler miktarında artış var. Elbette bu paranın nerede kullanıldığı önemli. Elimizdeki veri ve bilgiye göre, daha çok yatırım malı ithalinde ve üretimde kullanıldığını söylemek mümkün. Bu açıdan bakıldığında başlangıçtaki borç stoku, dönem sonunda bir yatırım ve üretim olarak yansıyacaktır. Ama artan miktar döviz geliri ve döviz gideri dengesi oluşmadıysa bir risktir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısına göre, özel sektörle birlikte kamu sektörünün bu süreçte şirketlerin yeniden yapılanması dahil tüm reel sektörü birlikte bir daha gözden geçirip, hassas olunan alanları belirlemesinin özel bir önem taşıyor.

Hükümetin ekonomiden sorumlu bakanlarından biri olan Ekren bu açıklamaları ile, reel sektörün borçluluk oranına dikkat çeken ilk AKP'li bakan oldu.