Zimbabve'de koleraya 2700 kurban

Dünya Sağlık Örgütü, Zimbabve'de kolera salgınında ölenlerin sayısının 2700'ü aştığını açıklarken, salgın Devlet Başkanı Robert Mugabe'yi iktidardan uzaklaştırma planlarının hem bir aracı hem de sonucu olarak yorumlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Dünya Sağlık Örgütü, Zimbabve'de kolera salgınında ölenlerin sayısının 2700'ü aştığını açıkladı. Batılı ülkelerin tıbbi destekle kolaylıkla kontrol altına alınabilecek salgını izlemekle yetinmeleri, felaketi Devlet Başkanı Mugabe'yi iktidardan uzaklaştıracak bir fırsat olarak kullanma çabası olarak yorumlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarıyla eşzamanlı olarak, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) tarafından da, Afrika liderlerine Zimbabve lideri Robert Mugabe'ye siyasi baskı yapmaları çağrısında bulunması, yorumları destekler nitelikte.

Yıllık enflasyon oranı yüzde 231 milyon olarak açıklanan Zimbabve'de, yetişkin her beş erkekten sadece birinin istihdam edilebildiği belirtilirken, kolera salgınının önlenemeyişinde, AB ülkelerinin ülkeye uyguladığı ambargonun etkili olduğu, gerekli kimyasalların bulunamayışı nedeniyle hükümetin, halka temiz içme ve kullanma suyu sağlayamadığı bildiriliyor.

Eski bir İngiliz sömürgesi olan Zimbabve'de yirmi yıldan fazla süredir iktidarda olan Devlet Başkanı Robert Mugabe, halkçı politikalar uygulamaya başlayınca batılı ülkelerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Mugabe, nüfusun yüzde birini oluşturdukları halde toprağın yüzde yetmişine sahip olan beyazların topraklarının yoksul halka dağıtılması gibi halkçı politikaların yanı sıra, Afrika'nın kurtuluşu için Batı'dan bağımsızlaşması gerektiğini de savunuyor.