Zimbabve’de uzlaşma sağlandı

Muhalefetin, ABD’nin bir süredir iktidardan inmesi için çaba harcadığı Mugabe’yle ulusal birlik hükmeti kuracağını açıklaması, ülkede uzun zamandır yaşanan gerilimi şimdilik sona erdirdi.

soL (DIŞ HABERLER) Zimbabve'de aylar süren görüşmelerin ardından, Batı'nın desteklediği muhalefet partisi lideri Morgan Tsvangirai, Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin partisiyle gelecek ay ortasında bir ulusal birlik hükümeti kurmayı kabul etti.

Demokratik Değişim Hareketi'nin lideri Tsvangirai, dün basına yaptığı açıklamada, Güney Afrika Kalkınma Örgütü'nün (SADC) önerisi doğrultusunda hükümette başbakan olarak yer almayı kabul ettiğini, ulusal birlik hükümetini 13 Şubat'ta kuracaklarını açıkladı. Robert Mugabe yönetiminin Enformasyon Bakanı Paul Mangwana da muhalefetin bu kararından memnuniyet duyduklarını bildirdi. Açıklamanın ardından, uzun süredir siyasi gerilimin gölgesinde yaşayan Zimbabveliler, kutlamalar düzenledi.

Ülkede muhalefet yanlılarıyla Batı'nın ulusal politikaları nedeniyle "diktatör" olarak nitelendirdiği Mugabe yönetimi yanlıları arasında, geçen yıl çatışmalar yaşanmıştı. Muhalefetin hükümete katılmasının ardından, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin yoksullukla mücadele etmeye çalışan Zimbabve'ye uygulasıkları ambargoyu kaldırıp kaldırmayacağı bilinmiyor.