Yunanistan'da hükümet bugün kurulabilir

PASOK'un Yeni Demokrasi öncülüğünde kurulacak hükümette yer almayı kabul etmesiyle birlikte, Yunanistan'da hükümet kurma çalışmalarının bugün tamamlanması bekleniyor. Yeni hükümetin en önemi gündemi ise kriz nedeniyle "borçların yeniden müzakeresi" ve emekçi düşmanı uygulamaların hayata geçirilmesi.

Yunanistan'da haftasonu yapılan genel seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmalarında sona yaklaşıldığı bildirildi. Seçimlerden birinci çıkan ve hükümet kurma yetkisi alan Yeni Demokrasi (ND) partisi, PASOK ve Demokratik Sol (DİMAR) ile koalisyon görüşmeleri yürütürken, seçimlerden üçüncü çıkan PASOK, koalisyonda yer almayı kabul ettiğini söyledi ve bugün öğlene kadar hükümetin kurulabileceğini açıkladı. Basında yer alan yorumlara göre sermaye çevreleri hükümetin derhal kurularak borç görüşmelerine başlanması için söz konusu partiler üzerinde yoğun baskı kurmuş durumda.

Görüşmelerle ilgili dün açıklama yapan PASOK lideri Evangelos Venizelos, "ND, PASOK ve DİMAR'ın desteği ile yarın öğle saatlerine kadar bir hükümet kurulması bekleniyor" dedi. Venizelos yeni hükümetin en önemli görevinin borçların yeniden yapılandırılması için AB ve IMF ile müzakerelerin yürütülmesi olduğunu belirtti ve bunun için bir "Ulusal Müzakere Grubu" kurulacağını söyledi. Venizelos, bakanlar kurulu bileşiminden çok bu grubun bileşiminin daha önemli olduğunu ifade etti.

Seçimler sonucunda oluşan parlamentoda ND 129, PASOK 33, DİMAR ise 17 sandalyeye sahipken, üç parti arasında koalisyon hükümeti kurulması durumunda 300 sandalyeli parlamentoda hükümet 179 sandalyeye ulaşıyor.

(soL - Dış Haberler)