Yunanistan ve İspanya'da halk sokağa dökülüyor

Kapitalizmin krizi derinleşiyor… AB Troykasının daha çok kemer sıkma dayatmaları karşısında hükümetler yeni tasarruf önlemleri alıyor… Gittikçe zorlaşan hayat şartları ve artan işsizlik karşısında Yunan ve İspanyol halkları ise sokaklara dökülerek seslerini duyurmaya çalışıyor.

Kapitalizmin krizinin derinleşmesi karşısında bütçe kesintilerini arttıran hükümetleri protesto eden Yunan ve İspanyol halkları sokaklara döküldü.

Yunanistan'da 11,5 milyar Euro'luk yeni tasarruf paketine tepki gösteren Yunan halkı Sintagma meydanında bir araya geldi. Başkent Atina'nın Sintagma meydanında üniformalı kamu çalışanları kendilerini sembolik darağacına asarak hükümetin uygulamaya hazırlandığı yeni tasarruf paketini protesto etti.

Hâkimlerden profesörlere pek çok devlet görevlisinin maaşlarında ve sosyal haklarında ek kesintiler yapılmasını öngören yeni kemer sıkma programına karşı polis, itfaiye görevlileri ve sahil güvenlik çalışanlarından oluşan yaklaşık 4 bin kişi Maliye Bakanlığı'na yürüdü. Göstericiler yürüyüş sırasında, "hırsızlar", "utanın" "dışarı çıkın ve bizi düşürdüğünüz duruma bakın" sloganları attı. Protestoya, muhalefet partilerinin milletvekilleri de destek verdi. Ayrıca Yunan Polis Ofisi Sendikası üyeleri de gösterilere katıldı.

Bürüksel’in ve Berlin’in dayattığı, hükümetin de harfiyen uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle artan toplumsal huzursuzluk ülke genelinde etkisini sürdürüyor.

Yalnız ekonomik kriz değil, sosyal kriz de derinleşiyor
Gösterilerde konuşan bir işçi lideri, “resesyona giren ekonomiye hiçbir katkısı olmayan harcama kesintileri ve bütçe kısıtlamaları sosyal huzursuzluğun yaygınlaşmasına yol açıyor” uyarısında bulundu.

GSEE sendikası Başkanı Yiannis Panagopoulos, Kemer sıkma programı konusunda ısrar etmenin ve daha sıkı tedbirlere toplumu adapte etmeye çalışmanın Yunan toplumunda daha önce görülmemiş olan şiddetli sosyal patlamanın provoke edilmesi anlamına geleceğini ifade etti.

Hatırlanacağı üzere, Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT) verilerine göre, Haziran ayı işsizlik oranı yüzde 24,4'e ulaşarak yeni bir rekor kırmıştı. Buna göre, ülkede çalışan sayısı 3 milyon 766 bin 415, işsiz sayısı ise 1 milyon 216 bin 410 olarak açıklanmıştı. 2012 Mayıs ayına göre Haziran'da 34 bin 337 kişinin daha işsizler ordusuna katıldığı ifade edilmişti.

İspanyol halkı “Merkel’e hayır” dedi
Kapitalizmin kriziyle mücadele eden bir başka ülke olan İspanya’da da yüzlerce kişi başkent Madrid’te meydanları doldurdu. İspanyol halkı, ziyaret sebebiyle Madrid’te bulunan ve ülkede uygulanan derin tasarruf tedbirlerinden sorumlu tuttukları Almanya Başbakanı Angela Merkel'i protesto etti.

Merkel, Avrupa'daki ekonomik krizle ilgili Madrid'de görüşmeler yaparken, yaklaşık 300 kişi de Avrupa Birliği merkez binası ve Alman Büyükelçiliği önünde Almanya'nın İspanya ekonomisine müdahalesini protesto etti.

"Alman Avrupa'ya hayır", "Merkel'e hayır" pankartlarıyla göstericiler tepkilerini dışarıda dile getirirken, içeride Merkel ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy kamu maliyesinde yapılan reformları değerlendirdi. Ayrıca iki lider, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin açıkladığı İspanya’nın yararlanabileceği yeni tahvil satın alma paketini de değerlendirdi.

Son olarak Draghi, nakit kullanan ülkeler için “sıkı ve etkili” koşulların geleceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Avrupa’da işsizliğin en yüksek olduğu ülke İspanya
Diğer taraftan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İspanya’da Ağustos ayında artış gösteren işsizlik 4 milyon 625 bin kişiye yükselmişti. Yapılan açıklamaya göre, Avrupa’nın en büyük dördüncü ekonomisi konumunda olan İspanya’da işsiz sayısı 38 bin kadar artarak 4 milyon 625 bin kişiye yükselmişti.

Avrupa’da yüzde 25 ile işsizliğin en yüksek olduğu ülke olan İspanya’da vatandaşlar gittikçe zorlaşan hayat şartlarından ve işsizlere yapılan 400 Euro’luk yardımın son bulacağından endişeli.

(soL- Haber Merkezi)