Yunan Halkı ırkçılığa ve faşizme karşı meydanlardaydı

Yunanistan'da faşist Altın Şafak Partisi'ne ve yükselişe geçen ırkçılığa karşı tepkiler büyüyor.

Yunanistan'da canlı yayımlanan bir televizyon programında faşist Altın Şafak partisinin sözcüsü ve milletvekili Ilias Kasidyaris, Yunanistan Komünist Partisi'nin kadın milletvekili Liana Kanelli'ye tokat atmış, Radikal Sol Koalisyon’nun (SYRIZA) milletvekili Rena Dourou'ya da su fırlatmıştı.

Saldırı sonrası Yunan Komünist Partisi (YKP) tarafından yapılan açıklamada, "Nazi oluşumların cevabını emekçi halk hareketinin güçlenmesi ve radikalleşmesi ile halkın kendisi verecektir. Ancak böyle devrimci bir hareket aslında mevcut sistemin kamçısı olan bu tip örgütlenmeleri tasfiye edebilir." denilmişti

Tüm dünyanın izlediği bu saldırıyı binlerce kişi başkent Atina’nın Omonia Meydanı’nda bir araya gelerek protesto etti.

Irkçı saldırılara tepkiler büyüyor
Göçmenlere yönelik şiddetin yükselişe geçtiği Yunanistan'da, eylemlere göçmenler de katıldı.
Geçen hafta da Atina’da, ikisi Polonyalı olmak üzere Arnavut, Pakistanlı ve Bangladeşli 5 göçmen aşırı sağcı gruplar tarafından farklı bölgelerde bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Ülkede, göçmen karşıtı, faşist Altın Şafak’ın meclise girmesiyle artan ırkçı saldırılara tepkiler büyüyor.

“Faşistlere hayır, Naziler dışarı”
Atina da dâhil 15 şehirde düzenlenen eylemlerde, göstericiler, parlamentoda "Faşistlere hayır", “Naziler dışarı” dedi. Binlerce kişi Irkçılık karşıtı sloganlarla Stadiou Caddesi’nden parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı’na yürüdü.

Irkçı vekil kayıp
Partisine yönelik eleştirilerin bir kez daha alevlenmesine yol açan ırkçı vekil Kasidiaris hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Ancak, Kasidiaris stüdyoyu terk ettiği Perşembe gününden bu yana kayıp.

Yargının ve polisin ulaşamadığı siyasetçi, belirsiz bir adresten bir televizyon kanalına konuşarak "Provoke edildim, kendimi korudum" dedi.

Yunan hükümeti, olayı, "Bu bütün demokrat vatandaşlara yönelik bir saldırıdır" ifadeleriyle kınadı.

(soL-Haber Merkezi)