Yunan emniyeti şehirlere komando birlikleri yerleştiriyor

Aralık ayındaki protesto gösterilerini bahane eden Karamanlis hükümeti, şehir merkezlerine keskin nişancılar yerleştirme planı üzerinde çalışıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Yunan emniyeti Aralık ayında patlak veren protesto dalgası ve ardından gelen karakol saldırılarının ardından polis merkezlerini korumak amacıyla şehir merkezlerine komando birimleri yerleştirme planını gündemine aldı.

Henüz taslak aşamasında olan plan kritik karakolların çevresindeki binalara terörle mücadele biriminden keskin nişancıların yerleştirilmesini öngörüyor. Sniper'lı ve gece görüş teçhizatlı nişancıların olası saldırılarda ateş etme yetkisi olacağı ifade ediliyor.

Eminyetten yapılan açıklamada planın hem polis karakollarını koruma hem de protesto gösterileri nedeniyle prestijini yitirmiş polis personeline moral kazandırma amacını taşıdığı belirtildi. Polis şeflerinin bu plan çerçevesinde İngiltere'nin emniyet teşkilatı Scotland Yard'la da işbirliği içerisinde bulunduğu dile getiriliyor.

İçişleri bakanlığının kısa bir süre önce de karakolların çevresine kamera yerleştirerek saldırıları önleme projesini gündeme aldığı ancak bu projeden vazgeçildiği ifade ediliyor.

Sözkonusu adımın muhafazakar Karamanlis hükümetinin protesto gösterilerinden hoşnutsuzluk duyan ve daha çok güvenlik isteyen kesimleri gerekçe göstererek polisin yetkilerini arttırma ve kaybolan prestiji yeniden tesis etme çabasının bir parçası olduğu belirtiliyor.

Yunanistan istisna değil
Öte yandan, bu tür projelerin yeni ya da Yunanistan'a özgü olmadığı biliniyor. Geçtiğimiz yol İtalya'nın sağcı Berlusconi hükümeti artan suç oranlarını bahane ederek ülkedeki önemli şehir merkezlerini doğrudan ordunun korumasını öngören bir yasayı onaylamıştı. Ağırlıklı olarak göçmenlerin bulunduğu gecekondu mahallelerinde her türlü yetkiyle donatılmış askerlerin konuçlandırılması projesi kamuoyundan gelen yoğun tepkilere rağmen yürürlüğe girmişti. Birçok yorumcu projenin, göçmen karşıtı nefretin had safhaya vardığı ülkede göçmenleri terörize ettiği konusunda hemfikir.

Son yıllarda başta İngiltere olmak üzere birçok AB üyesi ülkenin terör ve suç olaylarını gerekçe göstererek güvenlik önlemlerinde aşırı bir artışa gittiği gözleniyor.