Yugoslavya'yı dağıttı şimdi sıra Pakistan'da

ABD'nin Güney Asya özel temsilcisi Richard Holbrooke, Pakistan'ın Başkenti İslamabat'a gitti. Dört gün sürecek ziyaretin amacı, ABD – Pakistan ilişkilerinin, Obama'nın Afganistan politikasıyla uyumlu olarak yeniden düzenlemesi.

soL (HABER MERKEZİ) Obama hükümetinin Güney Asya özel temsilcisi Richard Holbrooke, dün Pakistan'ın başkenti İslamabat'a gitti. Dört gün süreceği açıklanan ziyaret sırasında Holbrooke, Pakistan Devlet Başkanı ve Başbakanı ile Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra, çeşitli sivil toplum ve özel sektör temsilcileriyle de görüşecek.

Yugoslavya'nın parçalanması ve NATO'nun Kosova müdahalesinin "mimarlarından" olan Holbrooke'un, bu kez de ABD'nin Afganistan ve Pakistan'a dönük girişimlerinin mimarı olarak bölgede "üst-düzey" görüşmelerde bulunacağı belirtiliyor.

Holbrooke'un, ABD'nin Afganistan ve Pakistan'a dönük politikalarının hayata geçirilmesinden sorumlu temsilcisi olduğu düşünüldüğünde ziyaret, Pakistan - ABD ilişkilerinin Obama'nın Afganistan politikaları ile uyumlu biçimde şekillendirilmesi sürecinin bir parçası olarak değerlendirilmekte.

Özel temsilcinin İslamabat görüşmeleri, iki ülke ilişkilerinin ABD'nin Pakistan'ı "İslami terör" e karşı yeterince etkin mücadele etmemekle suçladığı ve Pakistan topraklarına roket atışında bulunduğu bir sürece denk geliyor.

"Pakistan NATO ile daha iyi koordine olmalı"
İslamabat'a inişinde "ABD'nin Pakistan ile ilişkilerinde yeni bir döneme hazırlandığını" vurgulayan Holbrooke'un ziyaret öncesinde Almanya'da yaptığı açıklamalar, "yeni dönem"in işaretlerini veriyor.

Özel olarak Afganistan ve genel olarak bölgeye dönük değerlendirmeler yapan özel temsilci, Afganistan'da 50 bin kişilik NATO kuvvetinin, 60 bin ABD askeri ile destekleneceğini hatırlatarak, "bölgeyi Irak'tan çok daha zorlu bir sürecin beklediğini" söylemişti.
Belirtilen tabloda, Pakistan'ın hem ABD hükümeti hem de NATO ile çok daha iyi bir koordinasyon içinde olması gerektiğini ifade eden Holbrooke, Pakistan'ın "uluslararası yardım, destek ve anlayışa ihtiyacı olduğuna" değinmişti.

Holbrooke'un kişisel tarihi ve Yugoslavya'nın dağılma sürecinde NATO'nun oynadığı rol göz önüne alındığında, Pakistan'ın NATO ile "koordine" edilmesi söyleminin önemine dikkat çekiliyor.