Yugoslavya’ya NATO saldırısının 10. yılı

NATO'nun Yugoslavya saldırısı üzerinden tam on yıl geçti. Yalan gerekçelere dayandırılan saldırı, emperyalizmin bölgesel gücünü artırmak için iç savaş çıkarmak ve ülkeleri bölmek gibi yöntemler kullanabildiğini bir kez daha ortaya koymuştu. Saldırı ayrıca, NATO tarihindeki ilk büyük ölçekli askeri harekattı.

soL (HABER MERKEZİ) NATO'nun Yugoslavya saldırısı üzerinden 10 yıl geçti. 24 Mart 1999'da başlayan bombardıman, emperyalizmin Balkanlar'a dönük planlarının hayata geçirilmesinde önemli yer tutan Yugoslavya'nın parçalanması sürecinde etkili olmuştu.
ABD'nin Balkanlar'da güç kazanmasında kritik rol oynayan harekat, ABD'nin, stratejik bölgelerdeki hedefleri için hantal kalan BM yerine NATO'yu kullandığı ilk örneklerden biri.

Seyreltilmiş uranyumlu bombalar da kullanıldı
78 gün süren bombardımanda, 4 bin kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin kişinin yaralandığı açıklanırken, 50 bin adetten fazla seyreltilmiş uranyum içeren mermi kullanıldığı iddiası, bombardımanın ölümcül etkilerinin uzun vadede katlanarak artacağına işaret ediyor.

Yaklaşık yüzde sekseni sivil olmak üzere, 99 hedefe düzenlenen 2 bine yakın hava saldırısında, fabrikalar, enerji santralleri, hastaneler, okullar, köprüler ve devlet televizyonu gibi yapılar da vurulurken, Yugoslavya'nın maddi kayıplarının 50 ila 100 milyar dolar arasında olduğu belirtiliyor.

Uluslararası kamuoyu yanıltıldı
1999 Yugoslavya saldırısının resmi gerekçesi olarak, ABD ve AB ülkeleri tarafından Yugoslavya'ya dayatılmaya çalışılan "Rambouillet Barış Antlaşması"nın Sırbistan devlet başkanı Slobodan Miloseviç tarafından reddedilmesi gösterildi. Ancak, anlaşmanın içeriği konusunda basına sınırlı bilgi aktarıldı ve anlaşmanın Kosova'ya daha fazla özerlik tanınmasına dair olduğu belirtildi.

Oysa daha sonra ortaya çıkan gerçekler, anlaşmanın iki ayrı bölümden oluştuğunu ve asıl anlaşmazlık yaratan kısmın, basından gizlenen bölümdeki "Yugoslavya topraklarının NATO kuvvetlerine açılması" talebi olduğunu yansıtıyor. Bütün ülkenin NATO'ya açılmasını öngören bu anlaşmanın Miloseviç tarafından kabul edilmemesinden günler sonra askeri harekat başlatıldığında, uluslararası kamuoyunun Miloseviç'in reddettiği anlaşmanın içeriğinden hâlâ haberdar olmayışı dikkat çeken bir başka nokta.

Daha sonra kamuoyuna açıklanan anlaşmayı inceleyen uzmanlar, dünyada hiçbir devlet başkanının Rambouillet gibi bir anlaşmayı imzalayamayacağını ve bu nedenle bunun NATO tarafından verilen bir tür savaş ilanı olduğuna işaret ediyorlar.

Belgrat'da protesto edilecek
Bombardımanın yıldönümü nedeniyle bugün Belgrat'da bir protesto eylemi gerçekleştirileceği bildirildi.

Eylem komitesi tarafından yapılan açıklamada, "1991 yılından bu yana, emperyalist batı ülkelerince kışkırtılan bir dizi savaşın kurbanı haline getirilen Sırbistan halkıyla dayanışmak için bir araya gelecek yurtseverlerin, NATO'yu Balkanlardan kovacağı" belirtilirken, Kosova'nın bağımsızlığının geçersiz olduğu" da ifade edildi.

Eyleme, Sırbistan Halk Hareketi'nin yanı sıra, Rusya, Almanya ve Bulgaristan'dan çeşitli temsilciler destek veriyor.