YPG sözcüsü: El Kaide abartılıyor

YPG sözcüsü Redur Xelil, El Kaide'nin Rojava'daki gücünün abartıldığını söylerken, YPG'nin PYD'nin silahlı kanadı olduğu iddialarını reddetti.

(soL - Dış Haberler) Rojava'daki Halk Savunma Birlikleri (YPG) sözcüsü Redur Xelil, Irak Kürdistanı'ndan yayın yapan Rudaw'a konuştu.

Xelil, "Devrim Şehitlerine Saygı" operasyonunun ikinci aşamasının 8 Kasım'da bittiği söylerken, Til Temir'den Serekaniye'ye kadar olan 23 şehir ve köyü kurtardıklarını kaydetti. Xelil, bu bölgedeki önemli yerler arasında Mişrafa, Til Halef, Asfar Neccar ve Benacir'i saydı.

Bu bölgedeki operasyona başlama nedenlerini açıklayan Xelil, adı geçen bölgenin Rojava'ya dahil olmasının başlıca gerekçe olduğunu belirtti. İkinci olarak, radikal İslamcı gruplara karşı operasyon başlatmadan önce meseleyi barışçıl bir biçimde çözmek istediklerini söyleyen Xelil, bunun karşılığında grupların kendilerine sadırdığını vurguladı.

'El Kaide abartılıyor'
Xelil, uluslararası medyada YPG ile Irak-Şam İslam Devleti ve Nusra Cephesi arasındaki çatışmaların konuşulduğunu belirten Rudaw'a, medyada bu grupların güçlerinin abartıldığını ve insanların da buna inanmaya başladığını savundu.

Bunların "etkili bir medya kampanyası" olduğunu söyleyen sözcü, YPG'nin bu propagandanın yanlış olduğunu kanıtladığını ileri sürdü. YPG'nin "yenilmez" denilen grupların yenilebildiğini gösterdiğini belirten Xelil, grupların bölgede herhangi bir meşruiyeti olmadığını, varlıklarının sadece baskı ve yağma anlamına geldiğini kaydetti.

'YPG, PYD'nin silahlı kanadı değil'
YPG'nin, PYD'nin silahlı kanadı olduğu iddialarına da değinen Xelil, bu iddiaların YPG'yi güçsüz ve değersiz olarak göstermeye çalışanların propagandası olduğu söyledi.

YPG'nin kuruluşundan bu yana bölgedeki tüm grupların çıkarları için davrandığını ve onları koruduğunu belirten sözcü, silahlı kuvvetlerin bir siyasi partinin değil, tüm Kürt halkının savunma gücü olduğunu ifade etti. Xelil, parti eğilimlerinden veya görüşlerinden bağımsız olarak herkesin YPG içinde yer alabileceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye'nin rolü
Geçtiğimiz günlerde, CNN'in Türkiye sınırından geçen cihadcıları gösteren haberi hakkındaki soru üzerine konuşan Xelil, Suriye'deki olayların başladığı ilk günden bu yana Türkiye'nin rolünü bildiklerini söyledi.

Türkiye'nin radikal İslamcı gruplara yardım ettiğini, onların sınırdan geçişine olanak sağladığını hep söylediklerini vurgulayan Xelil, çatışmalarda ölen bazı radikal unsurların üzerinden Türk pasaportu ve MİT kimliği çıktığını ileri sürdü.