'YPG-El Nusra ile anlaştı' iddiası

Suriye'de PKK bağlantılı YPG'nin 'Nusayri rejimine karşı' aralarında El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin de bulunduğu Şam Operasyon Odası'yla anlaştığı iddia ediliyor. Bahsi geçen anlaşma metninde Şii kasabalarına yönelik kuşatmaya destek vermek bile var.

(soL - Dış Haberler) Suriye'de PKK'ye yakınlığı ile bilinen Halk Savunma Güçleri'nin (YPG), Şam Operasyon Odası adlı silahlı grupların çatı örgütüyle Suriye yönetimine karşı anlaşma imzaladığı iddia ediliyor. Şam Operasyon Odası'nın twitter hesabından yayımlanan anlaşma metninde, Halep'teki Şii kasabalarının ortaklaşa kuşatılması gibi maddeler var. Şam Operasyon Odası tarafından yayımlanan ve Yakın Doğu Haber'den Hasan Sivri'nin Türkçeleştirdiği anlaşma metnine göre, anlaşma Halep kırsalı için geçerli. Bir hafta önce varıldığı iddia edilen anlaşma metninin, altı ay süreyle geçerli olduğu ve gerekirse uzatılabileceği belirtiliyor. YPG komutanı Sipan Hemo, anlaşmayı doğruladı. YPG, "halkın çıkarları için" anlaştıklarını duyurdu.

Alevilere savaş, Şii'lere kuşatma

İddia edilen anlaşmaya göre, YPG ve Şam Operasyon Odası'nın kontrolündeki yollar, “Nusayri rejimine karşı kullanılabilecek”. Taraflar esir değişimi yapacak, YPG bölgesindeki insanların yaşam koşulları iyileştirilecek. YPG'nin kontrolündeki, Halep'in kuzeybatısındaki Afrin'in hemen güneyinde yeralan Şii kasabaları Zehra ve Nubbol'e yönelik ablukaya YPG de destek verecek. Her iki kasabadan giriş çıkışlar engellenecek. İki yıldan uzun süredir silahlı grupların kuşatması altındaki Zehra ve Nubbol'de Suriye ordusu bulunmuyor. Katliam korkusuyla silahlanan yerel halkın insani yardım ve yiyecek gibi ihtiyaçları Afrin üzerinden karşılanıyordu.

Anlaşma doğruysa, YPG'nin “Nusayri (Arap Alevisi) rejimine karşı” militanlara yapacağı yardımın adresinin de Halep'in kuzeyindeki stratejik Şeyh Maksut mahallesi olması bekleniyor. Şam Operasyon Odası beş koldan, Halep merkezinin batısında ordu kontrolü altındaki bölgeye Nisan ortasından bu yana “Kafirleri Kesme Operasyonu” adı altında saldırı başlatmış ancak başarılı olamamıştı. Şeyh Maksut, batı Halep'e bakan bir tepe üzerine kurulu. 
YPG bağlantılı, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında yeralan Kürt Cephesi Tugayı (el Ekrad) Şeyh Maksut'ta kontrol ettiği bölgelerden, batı Halep'teki Ermeni mahallesi Meydan'a havan topu saldırısı düzenliyordu. Bu nedenle mahalle sıklıkla Suriye savaş uçaklarının hedefi oldu. Şeyh Maksut, 2013 yılının Nisan ayında YPG tarafından radikal islamcı El Faruk Tugayı'na açılmış, bu hamlenin ardından YPG ile Suriye ordusu arasında çatışmalar çıkmıştı. Bir askerin cenazesini deşerek çıkardığı kalbini yerken görüntülenen Ebu Sakkar'ın komutanlarından olduğu El Faruk, PYD lideri Salih Müslim tarafından bu dönemde “Ilımlı” olarak tanımlanmıştı. 
Anlaşma sadece Halep'i kapsasa da YPG'nin önceki gün Haseki eyaletinde Suriye ordusunun müttefiki Ulusal Savunma Güçleri'yle çatışmalara başlaması dikkat çekiyor. Bu çatışmalarda YPG'ye göre iki Ulusal Savunma Gücü mensubu öldü, altısı esir alındı. YPG kaynaklarıysa, Suriye ordusunun Afrin'in güneyini bombaladığını iddia ediyor.



Şam Operasyon Odası
Şam Operasyon Odası, kuruluşunu 9 Şubat'ta duyurdu. Bu operasyon odasındaki grupların Türkiye'yle yakın ilişkileri bulunuyor. Ortadoğu kaynaklarına göre Şam Operasyon Odası, Türkiye istihbaratının kontrolünde. Adını ilk kez Lazkiye'nin kuzeyindeki Kesab kasabasına yönelik saldırıda duyuran Şam Operasyon Odası içinde, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ve Ahraru'ş Şam da bulunuyor. Ahraru'ş Şam grubunun yanısıra, Müslüman Kardeşler'in silahlı kanadı Tevhid Tugayı'nın içinde yeraldığı İslami Cephe ve Lazkiye'deki Alevi köylerine saldıran Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet gibi Türkmen Tugayları'nı kapsayan Mücahitler Ordusu da odanın diğer bileşenleri. Grup şu sıralar “Kafirleri Kesme Operasyonu” adı altında Halep'e saldırıyor. Saldırıyı El Nusra'ya yakın duran Mücahirun ve'l Ensar grubunun komutanı Çeçen Selahaddin Şişani yönetiyor.

Parola: IŞİD rejimin hizmetinde
YPG ve PYD'nin Şam Operasyon Odası'yla anlaştığı iddiaları yönelik sinyaller bulunuyordu. İlk sinyal, YPG ve PYD liderlerinin son bir aydır El Kaide'den aforoz edilen Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Suriye yönetiminin hizmetinde olduğuna yönelik iddialarıydı. İlk olarak 21 Mart'ta iddiayı PYD lideri Salih Müslim dile getirmişti. Müslim'in ardından YPG komutanı Redur Xelil de kendilerine karşı IŞİD ve rejimin ortaklaşa çalıştığını iddia etti. 19 Mart'ta YPG ilk kez Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bağlantılı gruplarla, IŞİD'e karşı işbirliği yaptığını doğruladı. Ardından PYD lideri Müslim, bazı ÖSO militanlarının Afrin'de tedavi edildiğini açıkladı. ÖSO ile YPG görüşmeleri, Kürt Cephesi Tugayı üzerinden yapıldı. 
Kürt Cephesi Tugayı'nın (KCT) YPG bağlantılı olduğu iddiaları Redur Xelil tarafından yalanlansa da karşı iddialar da mevcut. Ancak Xelil, Al Monitor'e yaptığı açıklamada, KCT'yi “ÖSO içindeki gerçek devrimci güç” olarak nitelendirdi. 


IŞİD'e karşı silahlı grupların koordinasyonu ABD'nin yeni Suriye müdahale planlarının başında geliyor. Eş zamanlı olarak IŞİD'le Suriye yönetimini işbirliği içinde göstermeye gayret eden bu yeni yönelim, skalada ÖSO ile IŞİD arasında kalan grupların da “ılımlılaştırılması”nı hedefliyor. ABD yönetimi IŞİD'e karşı silahlı grupların koordinasyonunu “El Kaide'ye karşı savaş” olarak yorumlasa da gerçekte IŞİD, El Kaide lideri Eyman ez-Zevahiri tarafından aforoz edilmişti. Bilakis, IŞİD'e karşı koalisyonun içinde el Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ve Ahraru'ş Şam grubu yeralıyor. 
ABD yönetimi IŞİD'i hedefe oturtarak, Suriye yönetiminin “terörizme karşı savaş” söylemini boşa düşürmeye çalışıyor. Ayrıca Suriye'de güçlenin IŞİD'in Irak'ı daha da istikrarsız hale getirmesi, hedefleri Suriye'yle sınırlı diğer grupların yanında bu örgütü ABD için tehlikeli hale getiriyor.
IŞİD ve rejimin işbirliği iddiasını gündeme getiren Kürt kaynakları da “bu örgütün Suriye yönetimiyle savaşmadığını” ve “Rojava'ya eş zamanlı saldırılar düzenlediklerini” savunuyor. Ancak IŞİD, Lazkiye, Humus, Şam ve Halep'te Suriye ordusuna karşı savaşta ön saflarda yeralmış, bir çok çatışmada cepheden kaçan grupları “Esad'ın ajanları” olarak suçlamıştı.