Youtube, Suriye videolarını sansürlüyor mu?

Video paylaşım sitesi Youtube'un, Özgür Suriye Ordusu isimli çetenin savaş suçlarını gösteren videolara sansür uyguladığı iddia ediliyor.

İnternet dünyasında "Syrian Girl" ("Suriyeli Kız") olarak da bilinen Mimi Laham, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) katliam videolarının Youtube tarafından çeşitli gerekçelerle sansürlendiğini söyledi.

Durumu Press TV'ye verdiği röportajda anlatan Laham, Suriye'deki "muhalefet"ten yana tutum almayan tüm medyanın taciz edildiğini belirtirken, Press TV'nin suikaste uğrayan muhabiri Maya Nasır'ı hatırlattı.

Youtube'un, ÖSO'nun savaş suçlarını gösteren videoları yayından kaldırdığını iddia eden Laham, 6 ay içerisinde kendi Youtube hesabının çalma listesinde bulunan 60 videodan 30'unun, bunları yayınlayan kanallarla birlikte kaybolduğunu söyledi. Laham, "İronik bir biçimde, Youtube muhalefet yanlısı bir kanalı yanlışlıkla kapattığı için resmen özür diledi ve kanalı yeniden eski haline getirdi. Bu kanal Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne aitti." dedi.

'Telif hakkı' mı?
Laham'ın anlattığına göre, Youtube'un video kaldırıma gerekçelerinden en ilginci "telif hakkı". Suriyeli Kız'ın payaştığı videolardan birinde, "İngiliz Blackwater'ı" olarak bilinen Aegis'in Irak'ta sivil öldürürken çekilen görüntüleri vardı. Aegis'in "telif hakkı" şikayeti üzerine Youtube bu videoyu yayından kaldırdı.

Diğer bir olayda da, Laham'ın paylaştığı ÖSO katliam videosu, "şok edici" olduğu gerekçesiyle yayından kaldırıldı. Oysa Laham, Youtube'un ilkelerinde savaş suçlarını gösteren videoların kaldırılmaması şeklinde bir ibare bulunduğunu belirtiyor.

(soL - Dış Haberler)