"Yeşil Bölge"nin denetimi Irak'a geçti

Bağdat&#039ta resmi binaların bulunduğu ve olağanüstü koruma tedbirleri uygulanan &quotYeşil Bölge&quotnin ve Basra Havaalanı&#039nın denetimi Irak kuvvetlerine devredildi.

soL (HABER MERKEZİ) Bağdat'ta ge&ccedilici h&uumlk&uumlmet binası da dahil resmi binaların bulunduğu, olağan&uumlst&uuml koruma tedbirleri uygulanan &quotYeşil B&oumllge&quotnin ve Basra Havaalanı'nın denetimi, 1 Ocak itibarıyla Irak'a ge&ccedilti.

2003 yılında &uumllkenin Amerikan ve İngiliz kuvvetleri tarafından işgal edilmesinin ardından b&oumllgenin kontrol&uumln&uuml işgal g&uuml&ccedillerine veren BM kararı, &Ccedilarşamba g&uumln&uuml saat 24:00 itibarıyla ge&ccedilersiz hale geldi. Devir teslim t&oumlreninde konuşan Irak Başbakanı Maliki, &quot1 Ocak'ın Irak i&ccedilin bağımsızlık g&uumln&uuml olduğunu&quot iddia etti.

Amerika ve İngiltere ile ayrı anlaşmalar
Yeşil B&oumllge'nin Irak ordusunun denetimine ge&ccedilmiş olması, işgal birliklerinin b&oumllgeden &ccedilekilmesi anlamına gelmiyor. B&oumllgedeki ABD ve İngiliz askerlerinin yasal konumu, Amerikan ve İngiliz yetkililerin Irak h&uumlk&uumlmeti ile imzaladıkları iki ayrı anlaşma ile belirlendiği, Basra Havaalanı'nın kullanımının da Irak kuvvetlerinin denetiminde olacağı belirtildi.

Anlaşmaların detaylarıyla ilgili basına a&ccedilıklama yapılmazken, bizzat işgal g&uuml&ccedillerince g&oumlreve getirilen Irak h&uumlk&uumlmetinin işgal kuvvetlerini ger&ccedilek anlamda denetlemesinin s&oumlz konusu olmadığı yorumları yapılıyor.