Yermük Kampı'nda bir piyano: Müziğin sesi kısılamaz

'Müziğin sesini kısamıyordum. Bedenimi falafelle besliyordum ama ruhumu da beslemem gerekiyordu, ve bu yüzden açlığa ve kuşatmaya rağmen piyanomu çalmaya devam ettim' diyen Filistinli gencin, Yermük Kampı'ndaki hikayesinin filmini soL okurları için yayınlıyoruz.

Suriye'de başkent Şam'a 8 km uzaklıkta bulunan Yermük kampındaki Filistinli mülteciler, yüzlerce gündür İslamcı çetelerin kuşatması altında 400 günü aşkın süredir yaşamaya çalışıyor.

1957 yılında kurulan kamp, zamanla büyüyerek 140 bin kişinin yaşadığı bir yerleşime dönmüş, Suriye'de savaşın başlamasıyla ise çatışmaların, açlığın gölgesinde kalmıştı. Çetelerin Birleşmiş Milletler'in gönderdiği gıda yardımlarının dahi ulaşmasını engellediği bölge için, FKÖ, Hamas, FHKC tarafından çetelere geri çekilme çağrısı yapmıştı.

Yermük'te, amcasının meyve arabasının üzerine sabitlediği ve mahalleden mahalleye taşıdığı piyanosu ile müzik yapan 27 yaşındaki Aeham Ahmed ise, savaşın ortasında müziğiyle yaşamaya devam etmeye çalışmış.

Electronic Intifada’dan Moe Ali Nayel’in konuştuğu Aeham “Kampın sokakları perişan haldeydi sokakları gürültüleri ve sevinçleriyle dolduran tüm sevdiklerimiz gitmişti. Piyanomu çalmaya ve Yermük’un sokaklarını gezmeye umudu geri getirmek için başladım. Çünkü müziğin sesini kısamıyordum. Bedenimi falafelle besliyordum ama ruhumu da beslemem gerekiyordu, ve bu yüzden açlığa ve kuşatmaya rağmen piyanomu çalmaya devam ettim” diyor.

5 yaşında piyano çalmaya başladığını söyleyen Aehem, 16 yaşına dek Arap konservatuvarında okumuş. “Genellikle akademik müzik çalıyorum ama mevcut koşullar beni kuşatma ve 2.5 yıldır abluka altında olan kamptaki kriz hakkında şarkılar bestelemeye itti” diyor.

3 Ekim’de yayınlanan ve Bidayyat tarafından yapılan "Mavi" adlı kısa filmde, yönetmen Abo Gabi kişisel hikayesini Skype’ta konuştuğu, halen Yarmuk’ta olan arkadaşı üzerinden anlatıyor.

Fonda yıkımın, açlığın, direnişin yer aldığı bu müzikli filmi, soL okurları için yayınlıyoruz.