‘Yeni’ SUK’ta da İslamcılar ağırlıkta

Suriye muhalefetini temsil edecek yeni bir çatı örgüt oluşturmak için Doha’da düzenlenen toplantıların 5’inci gününe girildi. Suriye Ulusal Konseyi de yeni bir yönetim oluşturuldu. "Yeni" SUK’ta da Müslüman Kardeşler'in yönetimdeki ağırlığı daha da artırıldı.

Suriye’de muhalefeti temsil edecek “yeni” bir çatı örgüt oluşturmak için Katar’ın başkenti Doha’da düzenlen toplantılarda 5’inci güne girilirken, Müslüman Kardeşlerin güdümünde bulunan ve birçok grubu çatısı altında toplayan ”Suriye Ulusal Konseyi (SUK) yeni bir yönetim kurulu oluşturdu. Oluşturulan yeni yönetim kurulunun üçte birini Müslüman Kardeşlerin Suriye kolu üyeleri oluşturuyor. Örgüt başkanı ise yarınki toplantıda belirlenecek.

AFP’nin haberine göre, 13 “muhalif” grubu daha yönetime dahil ettiği belirtilen SUK’un, kırk kişiden oluşan yeni yönetim kurulunda Müslüman Kardeşlerden en az 5 üyenin bulunduğu bildirildi. Kürtler ve Süryanilere de yer verilen yeni yönetim kurulunun üçte biri ise İslamcılardan oluşuyor.

SUK’taki başkanlık görevi sona erecek olan Abdulbesit Seyda’nın yerine geçecek kişiyi ataması için yönetim kurulunun 11 kişiyi belirlemesi gerekiyor.
Bununla birlikte, Seyda yeni yönetim kurulundaki yerini alırken, örgütün eski başkanı Burhan Galyun ile Sabra ve Riyad Seyif gibi önde gelen “muhalif” liderler yeni yönetime giremedi.

Abdulbesit Seyda toplantı sonrası yaptığı bir açıklamada, “yardımlarından” dolayı Türkiye, Mısır, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne teşekkür ederken, BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi’nin Suriye’deki akan kanı durdurma konusundaki çabalarının başarısız olduğunu söyledi.

(soL- Dış Haberler)