Yeni cephe ilan edildi: Pakistan

Obama teröre karşı savaştıkları cephelere açık açık Pakistan’ı da dahil etmekten çekinmezken sivil kayba neden olan saldırılardan sonra Pakistan hükümeti ABD’nin dış politikasını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

soL (DIŞ HABERLER) Bush döneminde başlayan ABD'nin Pakistan'a saldırıları, Obama'nın başkanlığı altında da devam ediyor. Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari, dün bir açıklama yaparak, ABD'ye saldırıları sona erdirmesi çağrısında bulundu.

ABD birliklerinin Afganistan'da işgali devam ederken, Taliban'ı koruduğu iddiasıyla Pakistan'a yönelik saldırı politikası da, izinsiz uçan ABD uçaklarının düzenlediği saldırılarla sivil kayıplara neden oluyor. 23 Ocak'ta Afgan sınırında bulunan Veziristan'a düzenlenen iki ayrı saldırıda 21 Pakistanlı sivilin öldüğü bildirildi.

Saldırıların hemen ardından bir açıklama yapan Zerdari, ABD'yi "Taliban ve El Kaide militanı avı"na yönelik saldırılarına son vermeye çağırdı. Bu saldırıların ters etki yaptığını belirten Zerdari, sınıra insansız uçaklarla yapılan saldırılar nedeniyle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini, buna ek olarak yabancı birtakım güçlerin de çatışmaya girdiğini söyledi. Dışişleri'nden yapılan açıklamada da, ABD'nin yeni yönetiminin Pakistan politikasını gözden geçirmesi, terörizme karşı daha bütünlüklü ve daha entegre bir politika izlenmesi çağrısında bulunuldu.

Başkan'ın bilgisi dahilinde hava saldırısı
2008 yılı içinde artan oranlarda Pakistan topraklarına izinsiz giren ABD hükümetinden, bu çağrıya bir yanıt gelmedi. Ağustos ayından bu yana, bu tür saldırıların 30'u aştığı, saldırılarda hedef olanların birçoğunun sivil olduğu biliniyor. Obama'nın açık bir şekilde beklentilerin tersine hareket etmesi dikkat çekiyor. Başkanlığa gelmeden önce Afganistan'daki savaşın artan asker sayısıyla devam edeceğini belirten Obama'nın 23 Ocak'ta yaptığı açıklamalar, Pakistan konusunda geri adım atılmayacağını gösterdi. Richard Holbrooke'un Özel Afganistan ve Pakistan Temsilciliği görevine atanmasından sonra, Dışişleri Bakanlığı'nda bir konuşma yapan Obama, "ABD'nin teröre ve küresel tehditlere karşı yürüttüğü savaşın merkezi cepheleri, Afganistan ve Pakistan'dır" diyerek, hedeflerinde Pakistan'ın da olduğunu ilan etti.

ABD basınında çıkan bir habere göre, Veziristan'da 22 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılar, Obama'nın bilgisi dahilinde gerçekleşti.