Yeni bir Fukuşima felaketi kapıda!

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletindeki San Onofre Nükleer Santrali Fukuşima’da yaşananlara benzer bir felaketin eşiğinde.

Associated Press’in haberine göre, ABD'nin Los Angeles kentinin yaklaşık 110 km güneyindeki San Onofre Nükleer Santrali, her an Fukuşima’da yaşananlara benzer bir felakete sebep olabilir.

Ocak ayında ciddi bir kazaya sahne olan San Onofre santralinin güç istasyonu geçici bir süreyle kapatılmıştı. Kazanın ardından gerekli incelemeleri başlatan yetkililer kazanın, santrale radyoaktif madde taşıyan boruların aşınması sonucu gerçekleştiğini ifade etmişti. Ancak 6 ay süren araştırmalar sonucunda Ocak ayında yaşanan kazaya sebep olan sızıntının engellenemediği bildirildi.

Kapasitesinin üzerinde enerji üretiyor
Nükleer Düzenleyici Komisyon’un Bölge Yöneticisi Elmo Collins, San Onofre’ye radyoaktif madde taşıyan boruların hızla aşındığını vurguladı. Collins, ABD’de, San Onofre’dekiyle aynı türde reaktörlerin kullanıldığı başka bir nükleer santral daha bulunduğunu, ancak bu tesiste boru sisteminde bu tarz bir çürüme görülmediğini söyledi. Collins,Yaşanan kazanın ve borularda sızıntıya sebep olan aşınmanın, nükleer santralin kapasitesinin üzerinde enerji üretiyor olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Tesisin ait olduğu şirketin web sitesinde santralin 2.200 megawatt elektrik üretmek üzere tasarlandığı ifade ediliyor. Collins, bunun Güney Kaliforniya’daki yaklaşık 1,4 milyon evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir rakam olduğunu vurguluyor.

Reaktörlerdeki sızıntının bir diğer sebebinin de reaktör bileşenlerinin eski olması olabileceği düşünülüyor. Çoğunluğu en son 2009’da yenilenen 129 buhar tüpünün Mart ayında test edildiği ve bu parçalardan 8’inin kullanılamayacak durumda olduğu saptandı.

Santralin faaliyete devam etmesinin bölge halkı ve doğa için ciddi risk oluşturduğu belirtiliyor. Çevreci gruplar bir süredir santralin kapatılması için çeşitli çalışmalar yürütüyor.

(soL-Dış Haberler)