Yaptırımlardan İran kârlı çıkıyor

İran nükleer çalışmalarına yönelik yoğun yaptırıma ve saldırı tehditlerine daha fazla nükleer enerji santrali kurarak yanıt veriyor. Bu işten zarar gören ise AB ülkeleri oluyor.

soL (DIŞ HABERLER) İran, nükleer alandaki çalışmalarını genişleterek sürdüreceğinin sinyalini, nükleer enerji şirketi yetkilisi Ahmet Feyyazbaş'ın, nükleer enerji santralleri için yeni anlaşmalar imzaladıklarını açıklamasıyla verdi. Yetkili, devlet işletmesi olan şirketin yeni santraller için yerel şirketlerle anlaşmalar imzaladığını ve 13 ay içinde uygun yerlerin ayarlanarak inşaata başlanacağını duyurdu. İran hükümeti, daha önceki açıklamalarında da, 2021 yılına kadar altı nükleer enerji santrali kurulacağını açıklamıştı. Ülkenin güneyinde bulunan Buşer`de kurulacak ilk nükleer enerji şirketine Rusya destek veriyor.

Yaptırım, AB ülkeleri şirketlerini vurdu
İran`ın AB`nin güçlü yaptırımlarına rağmen devam ettiği nükleer santral çalışmalarından, AB`nin 27 ülkesinin ihracatının etkileneceği yorumları yapılıyor. Bu gelişmelerden en çok etkilenecek olan Fransa, Almanya ve İtalya, İran`ın Avrupa`daki en büyük ticari ortakları. Bu ülkelerin satışları 2005 yılında 8,6 milyar avro iken, geçen yıl bu rakam yüzde 20&acutelik bir farkla 7 milyar avroya düştü. Aynı süre içinde İran`ın ihracatı ise 5,5 milyar avrodan 7,1 milyar avroya yükseldi. AB ülkelerinin İran`dan ithal ettiklerinin toplam rakamı ise iki yıl içinde 11,5 milyar avrodan rekor bir düzeye, 14,4 milyar avroya yükseldi. AB ülkelerinin geçen yıl ham petrol fiyatlarının artmasıyla ticari açığı daha da yükselerek 186 milyar avroda kaldı.

İran`la ticari ilişkiler içinde bulunan AB ülkelerindeki şirketlerin de yaptırım çerçevesinde mali destekten yoksun bırakılmasıyla, zararlarının artması bekleniyor.