Yakalanan El Kaide'li İngiltere'de yaşamıştı

ABD'nin Libya'da yaptığı operasyonla yakaladığı El Kaide yöneticilerinden Enes el-Libi'nin 90'larda İngiltere'den siyasi sığınma aldığı biliniyor.

(soL - Dış Haberler) ABD özel kuvvetlerinin Libya'nın başkenti Trablus'ta yaptığı operasyon sonucu yakalanan Enes el-Libi'nin, 90'lı yılların ortalarında İngiltere'den siyasi sığınma alan İslamcılardan olduğu belirtiliyor.

Washington Post'tan Ernesto Londoño'nun haberine göre, gerçek adı Nezih Abdülhamid el-Rukai olan Libi, 80'li yıllarda Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan İslamcıların içinde yer alırken, 90'lı yıllarda, o sıralarda yaygın olmayan bilgisayar teknolojilerndeki bilgisi sayesinde örgüt içinde yükseldi. 1998 yılında Kuzey Afrika'daki ABD elçiliklerine yapılan El Kaide saldırılarında da rol aldığı tahmin edilen Libi, 1999 yılında İngiltere'den kaçtı.

Libi kaçmadan önce, FBI'ın çağrısıyla Scotland Yard tarafından elçilik saldırıları hakkında sorgulanmıştı. El Kaide yöneticisinin, "polisin tutuklamaya yetecek delil toplmasına fırsat vermeden kaçtığı" iddia ediliyor. Libi kaçtıktan sonra apartman dairesinde araştırma yapan polis, 180 sayfalık bir "kılavuz" bulmuştu. Libi'nin Manchester'da yaşamasına atıfla, El Kaide'nin amaçlarını ve yöntemlerini anlatan bu belge "Manchester Kılavuzu" olarak anılmaya başlandı.

Associated Press'e konuşan oğlu Abdullah el-Rukai ise, babasının Libya İslami Savaş Grubu'na (LİSG) dahil olduğunu söyledi. El Kaide uzantısı LİSG, Muammer Kaddafi'yi deviren NATO-İslamcı ittifakının en önemli parçalarından bir tanesiydi.

Libi'nin, El Kaide'nin Afrika'daki saldırılarında da istihbarat toplamak için örgüt tarafından görevlendirildiği, 1993'te Nairobi'deki ABD büyükelçiliğinin fotoğraflarının Libi tarafından çekildiği belirtiliyor.