Wikileaks Türkiye için iş başında

Geçtiğimiz aylarda yayınladığı belgelerle gündeme oturan Wikileaks'in bu kez de ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli Türkiye belgelerini yayınlamaya hazırlandığı açıklandı. Belgelerin içeriğine dair sızan bilgilerin birçoğu Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından yalanlandı.

Irak ve Afganistan ile ilgili yayınladığı belgelerle gündeme gelen Wikileaks sitesinin şimdi de ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli Türkiye belgelerini yayınlayacağı duyuruldu.

2000-2010 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanlığı ile dünyanın dört bir yanındaki Amerikan elçilikleri arasındaki yazışmaları içeren 2.7 milyon gizli belgenin kamuoyuna açıklanacağı iddia edildi.

ABD’nin sızma tehlikesi nedeniyle 4 ay önce elçiliklerini uyardığı, onların da arşivlerinde inceleme yaptıkları öne sürüldü.

Belgelerde, Türkiye'nin El Kaide'ye yardım ettiği öne sürülürken, ABD’nin PKK'ye silah sağladığı, ve örgütten “özgürlük savaşçısı” diye bahsettiği iddia edildi.

ABD yönetimi tarafından “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük istihbarat sızması” olarak nitelendirdiği onbinlerce Wikileaks belgesi ile ilgili olarak Mısır’da yayınlanan Dar-el Hayat gazetesi ilk ayrıntıları verdi.

ABD PKK'yi destekledi

Basına sızan bilgilere göre, 17 Kasım 2004 tarihli bir belgede Bakuba ve Tikrit’te Amerikan güçleri tarafından gözaltına alınan PKK üyeleri için ABD Dışişleri Bakanlığı'nın aldığı “PKK terörist bir örgüttür” kararına rağmen “özgürlük savaşçıları” ifadesinin kullanıldığı, 25 Şubat 2006 tarihli bir belgede ise ABD güçlerinin Irak’ın çeşitli bölgelerinde PKK üyelerini yakalama imkanları varken bu olanakları kullanmamayı tercih ettikleri belirtiliyor. Diğer belgelerde de ABD yönetiminin Irak’ta tutuklanan PKK’lilerin serbest bırakılmasına aracılık ettiği vurgulanırken, Irak’taki ABD güçlerinin PKK’ye yardım için bilerek çok büyük bir silah yığınını örgüt üyelerine bıraktığı belirtiliyor. ABD'nin, PKK’nin Türkiye içindeki operasyonlarına göz yumduğu da ifade ediliyor. Ancak belgeler henüz yayınlanmadığı için hepsi birer iddia niteliği taşıyor.

Türkiye El Kaide'ye yardım etti
2007 Şubat tarihli bir Amerikan askeri belgesinde Türkiye’nin sınırlarını korumakta yetersiz kalarak Türkiye’de yaşayan Irak vatandaşlarının El Kaide’ye silah ve bomba yapımında kullanılacak malzeme ve mühimmat sağlamasına yardımcı olduğu da iddialar arasında.

Ayrıca, Bağdat yakınlarındaki köprülerin teröristler tarafından havaya uçurulmasının Türkiye tarafından finanse edildiği, Türkiye’nin Irak’taki terörist faaliyetler içinde yer aldığı için kınandığı ve 2009 Ağustos’unda Irak’ta bir eve düzenlenen baskında yakalananların üzerinden “Made in Turkey” yazılı tabanca ve mühimmat çıktığı ileri sürülüyor. İddiaya göre belgelerde, Iraklı direnişçiler tarafından gönderildiği iddia edilen şifreli bir mesajda, “Türkiye’den büyük miktarda su geldi. Dalgalar Bağdat’ı birkaç saat içinde vuracak. Sulama ile ilgilenen kişiler var” dendiği bilgileri de yer alıyor. Bunun Türkiye’den direnişçilere büyük miktarda silah getirildiği anlamına geldiği yorumu yapılıyor. Ancak, ABD basınında pek çok gazete yaptığı haberlerde Türkiye'nin El Kaide'ye malzeme ve mühimat sağladığı dışındaki iddialardan bahsetmedi.

İddialar yalanlandı
ABD'li diplomatik kaynaklar, Wikileaks’in Türkiye’nin El Kaide’ye yardım ettiği iddiasını yalanlayarak, “PKK gibi El Kaide’ye karşı da önemli operasyonlar yapıldı” dedi. Sözkonusu kaynaklar, terörle mücadelenin Türkiye'nin temel önceliklerinden birisi olduğunu savunarak Türkiye'nin başta PKK olmak üzere bütün terör örgütlerine karşı kararlı bir mücadele yürüttüğünü ileri sürdü.

Belgeler hakkında bilgilendirme yapıldı
ABD'nin Irak Büyükelçisi James F. Jeffrey, ''Yeni belgelerin açıklanacak olmasından dolayı kaygılıyız'' diyerek, belgelerin açıklanmasının, uluslararası diplomaside güçlük yaratacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, Wikileaks'in tutumunu kınadıklarını söyledi. Crowley, gizli diplomatik yazışmaların açıklanmasının ''hayatları ve çıkarları tehlikeye atacağını'' savundu. Crowley, ABD Hükümetinin, ilgili ülke hükümetlerini uyarmaya devam ettiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın sözcüsü Steve Field, ABD Büyükelçisi Louis Susman'ın, ''belgelerin olası içeriğine ilişkin İngiltere hükümetine bilgi verdiğini'' söyledi.

İtalya'da da Dışişleri Bakanı Franco Frattini, ABD Dışişleri Bakanlığı ile görüştüğünü, binlerce belge arasında İtalya ile ilgili olanların da bulunacağının, içeriklerinin ise şimdiden tahmin edilemeyeceğinin söylendiğini ifade etti.

Kanada ve Norveç hükümetleri de olası belgelere ilişkin kendilerine ABD tarafından bilgi verildiğini açıkladı.

(soL - Haber Merkezi)