Wikileaks soL’un hangi haberini doğruladı?

soL, İsrail’in Gazze işgalinin ardından yaptığı bir haberde İsrail’in Gazze’ye saldırısında Fetih’e ve Mahmud Abbas’a güvendiği iddia etmişti. Wikileaks sızıntıları, bu iddiayı doğruladı.

2008 yılı Aralık ayında İsrail Gazze’yi işgal etmiş, binlerce Gazzeli saldırıda hayatını kaybetmişti. soL’da 20 Ocak 2009 tarihinde yayınlanan “İsrail Abbas’a güvenerek saldırmış” başlıklı haberde, İsrail’in saldırısından El Fetih’in haberdar olduğu ve Fetih’in işgali desteklediği iddia edilmişti.

Wikileaks’in ifşa ettiği 6 Şubat 2009’da ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nden Vaşington’a gönderilen ve ABD yetkililerinin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’la görüşmelerini aktaran rapor, hem El Fetih’in, hem de Mısır’ın İsrail’in “Dökme Kurşun” operasyonundan, saldırıdan önce haberdar olduklarını ortaya koyuyor.

Belgede “[Barak] İsrail hükümetinin Dökme Kurşun operasyonu öncesinde, bir kez İsrail Hamas’ı yendiğinde Gazze’nin kontrolünü üstlenmeye gönüllü olup olmadıklarını Mısır ve Fetih’e danıştığını açıkladı” ifadesi geçiyor.

Yemen’de de soL doğrulandı
Geçtiğimiz hafta ise soL’da “Yemen’de ABD uçakları dolaşıyor” başlıklı haberde Yemen’de ABD’nin uçaklarını dolaştığı, Yemen hükümetinin bunların kendilerine ait olduğunu iddia ettiği ancak gerçeğin böyle olmadığı yazılmıştı.

Bu haber de doğrulandı. Belgelerde Yemen Devlet Başkanı Abdullah Ali Salih’in, Petraeus’un cruise füzelerinin yerine ABD’nin sağladığı bombardıman uçaklarının kullanılması önerisini memnuniyetle kabul ederek, “Ama sorarlarsa bombaların bize ait olduğunu söyleriz" ifadesini kullandığı görüldü. (İlgili haber: "Siz bombalayın, biz 'Bombalar bizim' deriz")

(soL - Dış Haberler)