WHO açıkladı: Ebola vakalarının sayısı 10 bini geçti

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ebola virüsüne yakalananların sayısının 10 bini aştığını ve virüs nedeniyle gerçekleşen ölümlerin de 4 bin 922'ye yükseldiğini açıkladı.

BBC'nin haberine göre WHO'nun Ebola salgını ile ilgili yayınladığı son raporda, salgından en çok etkilenen üç Batı Afrika ülkesi dışında sadece 27 vaka tespit edildiği belirtildi. Liberya, Sierra Leone ve Gine ebola nedenli ölümlerin en çok yaşandığı ülkeler. Raporda bu ülkelerin dışında sadece 10 kişinin ebola nedeniyle öldüğü belirtildi.

Mali'de 2 yaşında bebek Ebola kurbanı
Ebola virüsüne rastlanan son Afrika ülkesi ise Mali oldu.Salgının nedereyse bin kişinin ölümüne yol açtığı Gine'den Mali'ye yüzlerce kilometrelik otobüs yolculuğuyla gelen iki yaşındaki kız bebeğin hayatını kaybettiği belirtildi. Mali'deki ilk ebola ölümü olarak kayıtlara geçen olayın ardından yetkililer virüse yakalandıktan sonra çok sayıda kişlinin bebekle temas kurduğunu ifade etti. Şu ana kadar bebekle temas eden 40 kişinin karantinaya alındığı belirtiliyor.

WHO Mali'deki ilk ebola kaynaklı ölümle ilgili bir açıklama yaptı ve "Bebeğin otobüs yolculuğu boyunca ağır hasta olması özellikle endişe verici. Uzun süreli yolculuk sırasında hvirüsün diğer yolculara geçme riski oldukça yüksek. Annesi Gine'de ebolaya yakalanarak ölen bebeğin Mali'deki akrabalarına götürülürken Ebola belirtilerini göstermeye başladığı ifade ediliyor. Batı Afrika ülkeleri Gine, Liberya ve Sierra Leone'de şu ana kadar 4 bin 800 kişi Ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

ABD'nin aldığı tedbirler
ABD'nin New York eyaletinde ilk ebola vakasının ABD'li doktor Craig Spencer'da ortaya çıkmasının ardından New Jersey ve New York valilikleri denetimleri sıkılaştırma kararı aldı. Artık Batı Afrika'da salgından etkilenen ülkelerden gelen herkes 21 gün süreyle karantinada tutulacak. Açıklanan bu önlem şu ana kadar ABD'de alınan en sıkı tedbir olarak tanımlanıyor.

Öte yandan virüse yakalandığı tespit edilen ve tedavisine başlanan doktor Craig Spencer ile ABD dönüşünden bu yana temas kurduğu tahmin edilen kişilere de ulaşılmaya çalışılıyor. ABD'nin Dallas kentinde bir Ebola hastasını tedavi ederken virüse yakalanan iki hemşirenin ise virüsten kurtulduğu ve karantinadan da çıkarıldığı açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Ebola ile ilgili yayınladığı son rapora aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/137185/1/roadmapupdate25Oct14_e...