“Washington Erdoğan’dan hesap sorar”

Los Angeles Times gazetesi ve Associated Press, Erdoğan’ın İran konusundaki açıklamalarından, Türkiye’nin dış politikasını ve ABD karşısındaki konumunu değerlendirdi.

Dış politikası yabancı basının da gündeminde olan AKP hükümetinin yönelimlerine ilişkin değerlendirmelerde, Los Angeles Times gazetesi başyazısında Türkiye için “sürüden ayrılan başıboş ülke” derken, Associated Press Türkiye uzmanı Hugh Pope, iktidarı “jonglör” olarak tanımladı.

“Batı dünyası İran’ın nükleer programını engellemek için yeni ambargolardan söz ederken tüm çabaları baltalayan, ‘sürüden ayrılan-başıboş’ ülke hangisi” sorusuna Türkiye yanıtını veren Los Angeles Times, Türkiye’nin İran’la olan ticaretini artırma planının, olası bir AB ambargosuyla köşeye sıkışacak İran’ı rahatlatacağı öne sürüldü.

“İran ile model bir demokratrik Müslüman devlet ve doğuyla batı arasında köprü olan Türkiye arasındaki bu yakınlaşma, bu ülkenin batıya sırtını dönüp doğudaki İslamcı rejimlerle kucaklaştığı kaygısını körüklüyor” denilen haberde, bu durumun faturası da Sarkozy’ye çıkarıldı. Fransa Cumhurbaşkanı’nın dışlayıcı tutumunun Türkiye’yi karşıt bir yöne ittiği belirtilerek, bir diğer faktör olarak da Erdoğan’ın özgüveni gösterildi. Bu özgüvenin 7 Aralık’taki görüşmede Obama karşısında da kendisini göstereceğini, ama Obama’nın Erdoğan’a bazı dersler vererek, İran’la yakınlaşmanın Türkiye’nin çıkarına olmayacağını anlatması gerektiğini söyleyen gazete, Erdoğan’ın “İran’ın nükleer programı tamamen barışçıl” sözlerini de, gülünç, naif ya da tehlikeli derecede alaycı olarak nitelendirdi.

Associated Press Ajansı Türkiye uzmanı Hugh Pope, “Batı İran’ı nükleer programından taviz vermeye zorlarken Türkiye her iki tarafa da oynayarak sadakatinin hangi tarafta olduğu konusunda kuşkular yaratıyor” dedi. Erdoğan’ın son açıklamaları yüzünden Washington’da hesap vermek durumunda kalabileceğini söyleyen Pope, Türkiye için komşularıyla ilişkileri iyi tutabilmek çabasıyla, havada top çeviren bir akrobat benzetmesi yaptı.