Veriler "Yüzde 99"u haklı çıkardı

ABD'de "Wall Street'i Fethedin" protestolarının sloganı olan "Biz yüzde 99'uz" ifadesini, ABD Kongre Bütçe Ofisi'nin yayımladığı rapor haklı çıkardı. Rapor ülkedeki eşitsizliğin son 20 senede dramatik bir şekilde arttığını ortaya koydu.

Economist dergisine haber olan bu raporda, dergi Şili'den Avusturalya'ya değin uzanan protestolardaki “Biz yüzde 99'uz” sloganının ne kadar isabetli olduğunu ortaya koydu. İsabetliliğin sebebi, bu sloganın aşağıdaki grafikte de görülebileceği gibi ekonomik verilerle desteklendiği. Grafikte en zengin yüzde 1'lik dilimin gelirlerinde son 20 yılda yüzde 400'lere varan bir artış gözleniyor.

Economist, haberde grafiği ve yüzde 1'lik dilimin kazancını savunmaya da zorlamış kendisini. Örneğin, “Kongre Bütçe Ofisi'nin raporu geçmiş 20 yılda eşitsizliğin dramatik bir şekilde artmadığını ortaya koyuyor – eğer en tepedeki yüzde 1'lik dilimi göz önüne almazsak” cümlesi dikkat çekiyor. Economist, yüzde 1'lik dilimin gelirinin “iş gelirleri” olduğunu, yatırım gelirleri olmadığını belirtirken hemen arkasından “Tabii ki, bunların ayrımını da yapmak zor” diye ekliyor.

Economist haberi şu cümleler ile bitirmiş: “Son on yıllarda en tepedekiler haydut gibi kazandılar ancak fatura bunlar dışında herkese kesildi. ABD'de normalde yüzde 99'un, yüzde 1 için beslediği sempatiyi bu aşağıya gidiş test edecek.”

(soL - Dış Haberler)